Ви тут:
Головне Політика Суспільство Україна 

Командуючого ЧФ Росії обвинуватили в особливо тяжких злочинах проти України

0001(17)Головна військова прокуратура України оголосила та вручила підозру командуючому Чорноморським флотом Росії віце-адміралові Олександрові Вітку за підозрою в здійсненні особливо тяжких злочинів проти України.

Про це сказано в повідомленні Генеральної прокуратури.

“За результатами попереднього розслідування в кримінальному провадженні за фактом рішення і ведення проти України представниками влади та Збройних сил Російської Федерації агресивної війни, яка призвела до загибелі людей і інших тяжких наслідків у вигляді військової окупації та анексії території України, Головною військовою прокуратурою повідомлено про підозру в здійсненні ряду тяжких і особливо тяжких злочинів проти України командуючому Чорноморського флоту РФ віце-адміралові О. Вітку”, – сказано в підозрі.

Офіційна підозра була фактично вручена за місцем перебування Вітка в Севастополі 18 квітня.

Вітко підозрюється в тому, що в період з 20 лютого 2014 до 21 травня 2014 року навмисне здійснив злочинні дії з метою зміни кордонів території та державного кордону України, підбурював до здійснення державної зради, організував дії, спрямовані на пошкодження об’єктів, що мають важливе оборонне значення, спланував, підготував і взяв безпосередню участь у веденні агресивної війни проти України (ч. 3 ст. 110; ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 111; ч. 3 ст. 27 ст. 113; ч. 2 ст. 28 ч. ч. 1, 2 ст. 437 Кримінального кодексу).

Слідством Головної військової прокуратури зібрано досить доказів того, що Вітко, виконуючи відведену йому вищим керівництвом Росії роль у здійсненні злочинів, з підлеглими військами здійснив військову окупацію т наступну анексію території півострова Крим, чим грубо порушив ряд основних міжнародно-правових актів, у тому числі Угоду між Україною та Російською Федерацією про статус і умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Крім того, Вітко, використовуючи надані йому повноваження відносно військового планування, керування та застосування підрозділів Чорноморського флоту, зробив дії, спрямовані на забезпечення військової окупації Збройними силами Росії території Криму, організував блокаду військових частин Збройних сил України, транспортних комунікацій, захоплення будівель і споруд органів державної влади України.

Загальні збитки від його діяльності оцінюються в 1 трильйон 8 млрд 352 мільйонів гривень .

Відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України після вручення підозри та виклику на допит 25 квітня Головною військовою прокуратурою буде оголошено розшук, внесено клопотання до суду про обрання Вітку запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, здійснено спеціальне попереднє розслідування та спрямування обвинувального акту до суду у найкоротший термін.

У березні 2014 року Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження проти командуючого Чорноморським флотом Росії віце-адмірала Олександра Вітка по підозрі в здійсненні диверсій у Криму.

Перейти до вмісту