Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство 

Аграрне училище в Гадячі ризикує залишитися без належного фінансування

b50cca6dПолтавська область отримала 8 мільйонів гривень з державного бюджету у якості субвенції на фінансування профтехосвіти. Із них 6,8 мільйонів мають надійти в Гадяч для двох професійно-технічних училищ, що знаходяться у місті. Одне з них — Державний навчальний заклад «Гадяцьке аграрне училище», відоме як Гадяцька школа бджільництва.

Заклад для України унікальний, адже це єдине училище в державі, де на сьогодні фахово готують майбутніх бджолярів. Нині в його стінах навчаються півсотні учнів. Окрім професії пасічника тут також можна здобути фах плодоовочівника та єгеря. Ще дві групи майбутніх бджолярів навчають паралельно у обласному центрі на базі Полтавської державної аграрної академії, яка надає училищу приміщення.

Проте саме в цьому навчальному закладі побоюються, що можуть залишитися без належного фінансування.

Згідно з планом асигнувань для фінансування училища на рік потрібен 1 мільйон 660 тисяч гривень. Йдеться про оплату за енергоносії, нарахування заробітної плати, — говорить директор Гадяцького аграрного училища Наталія Сенчук. — На жаль, є небезпідставні побоювання, що ці кошти ми не отримаємо. За нашою інформацією місцева влада вирішила перерозподілити субвенцію з державного бюджету і виділити аграрному училищу лише 500 тисяч гривень. Решта коштів — а це 6,3 мільйона гривень — отримає інший професійно-технічний навчальний заклад.

Такий перерозподіл коштів у аграрному училищі вважають несправедливим: на навчання одного їхнього учня місцева влада вирішила дати лише по 3 тисячі гривень, тоді як іншому училищу — по 13 тисяч гривень на дитину.

Міська влада мотивує це тим, що у іншого училища більша база, є гуртожиток, столова. Але це не привід для того, щоб залишати аграрний заклад без належного фінансування, — коментує директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Сергій Фролов. — Міський голова говорить, що в школі бджільництва навчаються лише 8 дітей з Гадяцького району. Але це кошти не міського бюджету, а державного. І держава виділила субвенцію для фінансування навчання у профтехосвітніх закладах. До того ж у суботу, на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради у Полтаві голова облдержадміністрації Валерій Головко, звертаючись до представників місцевої влади, наголошував, щоб перестали вже ділити дітей на «наших» і «не наших». Всі діти наші — і ми повинні разом турбуватися про їхню якісну освіту.

Перейти до вмісту