Ви тут:

Якою Гігієнічною класифікацією праці слід користуватися при проведенні атестації робочих місць за умовами праці, чи потрібно проводити позачергову атестацію, якщо атестація робочих місць за умовами праці на підприємстві проведена до набрання чинності нової Гігієнічної класифікації праці?

Якою Гігієнічною класифікацією праці слід користуватися при проведенні атестації робочих місць за умовами праці, чи потрібно проводити позачергову атестацію, якщо атестація робочих місць за умовами праці на підприємстві проведена до набрання чинності нової Гігієнічної класифікації праці?

Наказом МОЗ України від 08.04.2014 № 248 затверджені Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу» (далі – Гігієнічна класифікація праці). Згідно з цим наказом вважається такою, що не застосовується на території України, «Гигиеническая классификация труда…», яка затверджена заступником Головного державного санітарного лікаря СРСР від 12.08.1986 № 4137-86. Наказ набрав чинності 30.05.2014 (Офіційний вісник України № 41, ст. 1098).

Відповідно до положень статті 1 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” державні санітарні норми та правила, санітарно-гігієнічні та санітарно-протиепідемічні правила і норми, санітарно-епідеміологічні правила і норми, протиепідемічні правила і норми, гігієнічні та протиепідемічні правила і норми, державні санітарно-епідеміологічні нормативи, санітарні регламенти – обов’язкові для виконання нормативно-правові акти центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, що встановлюють медичні вимоги безпеки щодо середовища життєдіяльності та окремих його факторів, недотримання яких створює загрозу здоров’ю і життю людини та майбутніх поколінь, а також загрозу виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань (отруєнь) серед населення.

За спільним рішенням МОЗ та Мінсоцполітики, на даний час, зазначена вище Гігієнічна класифікація праці має застосовуватись під час гігієнічної оцінки умов праці працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, для визначення їх права на скорочену тривалість робочого тижня, безплатне забезпечення працівників лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами.

До затвердження критеріїв та показників, за якими будуть визначатися право працівників на пенсію за віком на пільгових умовах, щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, під час оцінки умов праці пропонується використовувати вимоги Додатка 4 Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України від 01.09.92 № 41 та Головним державним санітарним лікарем України, а також наказу МОЗ та Мінпраці від 31.12.97 № 383/55 “Про затвердження показників та критеріїв умов праці, за якими надаватимуться щорічні додаткові відпустки працівникам зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів”.

Якщо атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві, установі, організації проведена до набрання чинності Гігієнічної класифікації праці, затвердженої наказом МОЗ України від 08.04.2014 № 248, то для проведення позачергової атестації немає підстав.

Це стосується також тих випадків, коли під час атестації робочих місць санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища на робочих місцях були проведені до 30.05.2014. Застосування результатів таких досліджень для оцінки умов праці на відповідних робочих місцях є правомірним.

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Полтавській області Вікторія Полєнова.

Перейти до вмісту