Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Комсомольську реалізують два масштабних енергозберігаючих проекти

1458889645_22-030

У Комсомольську планують реалізувати два масштабних енергозберігаючих проекти: утилізація промислового непридатного тепла від печей цеху виробництва окатків ВАТ «Полтавський ГЗК» для використання його в системі централізованого теплопостачання та реконструкція міської котельні, розташованої по вул. Енергетиків, 31. Про це повідомили у Комсомольській міській раді.

Задля реалізації проектів Комсомольськ відвідали представники Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) та її фінансової Програми «Демо-Україна».

Міський голова Дмитро Биков поінформував про попередню вартість проектів. Він сказав, що для проведення реконструкції котельні необхідно орієнтовно 5 млн євро, а для будівництва трубопроводу від котла-утилізатора, який необхідно встановити в цеху виробництва окатків, до котельні – 4 млн євро.

«Міський бюджет не має таких коштів. Якщо це буде довгостроковий проект із залученням крім грошей гранту та кредитних коштів років на 10 під нормальний відсоток, то ми можемо вести розмову», – підкреслив міський голова.

Пан Нільсон зазначив, що НЕФКО дуже зацікавили ці пропозиції, і оскільки Програма «Демо-Україна» займається реалізацією демонстраційних проектів.

Фінансовий пакет програми складається з кредиту в розмірі 500 тис. євро, гранту – 300 тис. євро, який надає шведський уряд, і плюс 15% співфінансування з міського бюджету. Тобто, бюджет проекту становить близько 1 млн євро. Якщо бюджету Програми буде недостатньо, то вони зможуть знайти інші шляхи фінансування, щоб реалізувати два проекти як одне ціле.

Представники НЕФКО відзначили, що проект Комсомольська і з технічної новизни, і з рентабельності – один з кращих в Україні, а також запевнили, що будуть інвестувати і кредитувати його реалізацію.

Перейти до вмісту