Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Питання землі і доріг – найактуальніші у Семенівському районі

IMG_1429

25 березня голова обласної ради Олександр Біленький з робочим візитом відвідав Семенівський район. Разом із депутатами обласної ради від місцевих громад Віталієм Кабачком та Володимиром Куцоволом побував у навчальних та лікувальних закладах, рекреаційному центрі «Криворудський», провів два особистих прийоми громадян – у селищі Семенівці та в селі Оболоні, поспілкувався з активом району.

– Проблематика Семенівського району майже така сама, як і в інших районах Полтавщини – це земля і ремонт доріг. Земельні питання – як лакмусовий папірець сьогоднішнього суспільства. На жаль, виділення ділянок і все, що з ними пов’язано, відбувається дуже не прозоро. Фактично, все вирішується в столиці і думки місцевих жителів, які власне й мають розпоряджатися цією землею, до уваги не беруться. Я переконаний, ми маємо негайно врегулювати питання передачі прав на користування землею місцевим громадам. Людей не треба тримати в напрузі. Це ж просто абсурдно, коли бійці приходять з фронту, а їм не дають землю, натомість ці ділянки передаються для користування фермерам з інших областей, – сказав голова обласної ради Олександр Біленький.

Зі слів голови обласної ради, вже на найближчій сесії обласної ради, яка відбудеться 8 квітня, планується заслухати звіт керівника обласного управління Держгеокадастру Наталію Дяченко. Вона й має дати відповіді на всі питання, які найбільше хвилюють селищних та сільських голів Полтавщини.

Інше болюче питання – капітальний ремонт автошляхів. Людмила Милашевич, голова Семенівської селищної ради скаржиться, що часто гроші на роботи виділяються наприкінці року, коли ремонтувати дороги вже не має можливостей.

– На сьогоднішній день ми маємо усі проекти, експертизи погоджені, кошти на співфінансування з місцевого бюджету також є. Треба лише, щоб служба автомобільних доріг області не “затягувала” цю справу і ремонтувати дороги ми почали у квітні-травні, а не як це зазвичай буває в жовтні-листопаді, – говорить голова Семенівської селищної ради Людмила Милашевич.

Голова обласної ради запевнив, що депутати затвердили виділення коштів на ремонт доріг і Департамент фінансів має профінансувати їх в період, передбачений програмою.

– Це раніше існувала така практика, що кошти могли виділятися наприкінці року і було проблематично, а інколи й неможливо їх освоїти. Тепер же, ці питання депутати вирішують спільно із Департаментом фінансів облдержадміністрації. Без погодження депутатської комісії Департамент самостійно не розпоряджається коштами. Депутати обласної ради активні, вони хочуть знати на що виділяються гроші по тій чи іншій програмі і як реалізовуються ці проекти, – наголосив голова обласної ради.

Для того, щоб депутатський корпус зміг впливати на вирішення найнагальніших потреб в межах району, в бюджеті області закладено 40 мільйонів гривень. Це буде своєрідний депутатський фонд для потреб місцевих громад.

– Фактично, якщо взяти математичний підхід, то на кожного депутата передбачено 500 тисяч гривень. І якщо від вашого району є два депутати в обласній раді, то маєте 1 мільйон гривень. Ці кошти будуть направлятися в район без цільового призначення, і місцева громада, за погодженням із депутатом, самостійно буде вирішувати, куди їх краще спрямувати – на ремонт доріг, матеріальне забезпечення школи чи щось інше, – пояснює голова обласної ради.

Також під час зустрічі з активом району порушувалося питання об’єднання громад та створення опорних шкіл у районі. Олександр Біленький вважає – реформа децентралізації розпочалася, то має і продовжуватися. І після кроку вперед не повинно бути два кроки назад. Щодо опорних шкіл, то шаблонного підходу по їх створенню не має бути, вирішувати питання треба індивідуально.

Перейти до вмісту