Ви тут:

Про включення робочих місць працівників закладів охорони здоров’я до Переліку робочих місць зі шкідливими умовами праці, що дає право на пільги і компенсації

Працівники клінічної діагностичної лабораторії, відділень анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії застосовують в роботі шкідливі хімічні речовини, які внесені до Переліку хімічних речовин, при роботі з якими у профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів (затвердженого МОЗ СРСР 04.11.87 за № 4430 – 87). За результатами атестації робочих місць встановлено, що хімічні речовини присутні на робочих місцях, але знаходяться у межах гранично допустимих концентрацій дозволених санітарними нормами. Чи включати такі робочі місця до Переліку робочих місць зі шкідливими умовами праці, що дає право на пільги і компенсації? Чи мають працівники право на безоплатну видачу молока?

На запитання наших дописувачів відповідає старший інспектор управління Держпраці у Полтавській області Островська Тетяна Сергіївна

Відповідно до Гігієнічної класифікації праці, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 р. № 248, шкідливі умови праці характеризуються наявністю шкідливих виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи, а саме: гранично допустимі концентрації (ГДК), гранично допустимі рівні (ГДР).

Згідно з ГОСТ 12.1.005-88 гранично допустима концентрація (ГДК) –це концентрація хімічних речовин або пилу, яка при щоденній (крім вихідних днів) роботі протягом 8 годин або іншої тривалості, але не більше 40 годин на тиждень, за час всього робочого стажу не може викликати захворювання або відхилення у стані здоров’я у процесі роботи або у віддалені періоди життя теперішнього і наступних поколінь. Якщо за результатами атестації робочих місць за умовами праці встановлено, що хімічні речовини присутні на робочих місцях у межах ГДК, то такі робочі місця не включаються до Переліку робочих місць зі шкідливими умовами праці, що дає право на пільги і компенсації.

Рішення щодо безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам приймається роботодавцем у разі віднесення їх робочих місць до категорії зі шкідливими умовами праці на підставі Переліку робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, складеного атестаційною комісією підприємства за результатами атестації робочих місць, проведення якої передбачено Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442.

Перейти до вмісту