Ви тут:

Про додаткову відпустку за особливий характер праці працівникам з ненормованим робочим днем

Чи достатньо занести посаду працівника до списку посад, робіт та професій з ненормованим робочим днем, визначених колективним договором, та визначити в колективному договорі тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці для такої посади, щоб працівникові можна було надати щорічну додаткову відпустку?

Відповідь на питання надає старший інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Островська Т.С.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про відпустки» щорічна додаткова відпустка тривалістю до 7 календарних днів надається працівникам з ненормованим робочим днем згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом Мінпраці України від 10.20.97 р. № 7. Наказ не містить переліку професій і посад, де застосовується ненормований робочий день, але містить критерії, які слід ураховувати під час установлення працівникові ненормованого робочого часу. Згідно з наказом орієнтовні переліки робіт, професій і посад працівників з ненормованим робочим днем можуть затверджувати міністерства та інші центральні органи виконавчої влади за погодженням з відповідними галузевими профспілками.

Отже, підприємство, установа, організація самостійно в колективному договорі визначає перелік професій і посад, до яких може застосовуватися ненормований робочий день (з урахуванням орієнтовного переліку) та відповідно встановлює тривалість щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день по кожному виду робіт, професій, посад, ураховуючи періодичність виконання робіт понад установлену тривалість робочого часу, коло обов’язків й обсяг виконаних робіт.

Перейти до вмісту