Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

До Полтави з’їхалися фахівці з усієї області, аби обговорити забезпечення дотримання прав ВПО

Сьогодні у Полтаві стартувала дводенна конференція “Забезпечення дотримання прав внутрішньо переміщених осіб на Полтавщині” за участі 35-ти фахівців з усієї області.

За словами організаторів, на конференції обговорять стан дотримання прав ВПО, учасники обміняються досвідом та розроблять стратегії побудови ефективного партнерства та комунікації.

“Багато ініціатив уже реалізовані спільними зусиллями профільних управлінь обласного та місцевого рівнів та неурядових організацій, завдяки чому вдалося досягти певних показників. У відповідь на ситуацію, що склалася на Сході країни, ще наприкінці 2014 Полтавщина активізувала свої зусилля для надання допомоги тим, хто був змушений покинути свої домівки. До Полтавської області переїхали понад 30 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які потребують допомоги, тому ми не могли лишатися осторонь”, – наголосив заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Як розповіла координатор Проекту ПРООН Надія Тимошенко, починаючи із жовтня 2015 у п’яти містах області — Полтаві, Кременчуці, Комсомольську, Миргороді та Пирятині розпочав свою роботу Центр надання первинної безоплатної правової допомоги, послугами якого скористалися 1424 особи. Юристи, окрім представлення інтересів ВПО в державних органах в Полтавській області, складання документів, проводили право просвітницькі заходи та здійснили 10 мобільних виїздів у віддалені райони області.

Питання ж, з якими найчастіше зверталися по допомогу: права ВПО, передбачені законодавством, отримання довідки ВПО, постановка на облік у центр зайнятості, оформлення субсидії, поновлення втрачених документів та трудових книжок, списання штрафів і пені, які банки застосовують за несвоєчасну сплату за кредитами. Окремий блок питань стосувався Сімейного Кодексу: позбавлення батьківських прав, розірвання шлюбу.

Також на конференції представили аналітичний звіт “Дотримання прав ВПО у Полтавській області” та презентували проект Європейського Союзу “Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб”, що реалізує Полтавська ОДА.

Організатори конференції: Полтавська ОДА, БО “Світло надії”, Програма розвитку ПРООН (проект “Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні”) за підтримки Уряду Японії.

Перейти до вмісту