Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

До Полтави прибула медична допомога від української громади у США

DSC_0039

Українська громада Рочестеру та Ірондеквойту ( США, штат Нью-Йорк) в ці дні передає зібрану допомогу багатьом містам України. До України прибув контейнер з двадцятьма піддонами медичного обладнання та інвентарю для лікування поранених військових у польових госпіталях та шпиталях Полтави, Львова, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Кременчука, Києва та Черкас. Сьогодні медична допомога від української громади прибула і до Полтави. Її передали до Полтавського військового шпиталю.

DSC_0070

Ця допомога, яка прибула в Україну три тижні тому, включає в себе медичне обладнання, предмети догляду за пораненими. Підготовчу роботу з формування специфікації здійснила Тетяна Рожкова, відомий у волонтерських колах психолог та такмед, яка неодноразово разом із хірургом Кирилом Орловим проводила навчання з тактичної медицини, виїзджала  у медичні опорні пункти ЗСУ.

Пані Тетяна вважає, що допомога українців США весь час була вагомою і щирою: “У будь-яку хвилину можна було звернутись зі словами “SOS”  і допомога швидко розшукувалась і доставлялась”, – говорить вона.

Ольга Климко, голова комітету міст-побратимів Полтави та Ірондеквойту, підкреслює, що дуже вдячна Тетяні Рожковій за прийняття цього етапу взаємодії міст-побратимів, адже вся робота тримається на людях, які діють виключно добровільно. Взагалі, за на її думку, до волонтерів в Україні краще застосовувати термін “добровольці”. “Нічого, крім “дякую” у наших колах не ходить, тому ті, кому цього замало, не затримуються у волонтерстві”, – говорить вона.

Загалом, допомога від українців у США, спрямовується у медичні заклади, військові шпиталі, медичні бригади ЗСУ та до центрів допомоги українським переселенцям зі Сходу. Українська громада цих американських міст відрізняється тим, що в них живе вже четверте покоління українців, перші українці прибули до Ірондеквойту більше ста років тому. Завдяки підтримці української громади, за програмою стажування “Відкритий світ”, вже більше 40 полтавців – освітяни, журналісти, громадські діячі, побували у США. В 2015 році Полтаву у Солучених штатах представляла Катя Боняківська, донька загиблого героя Валерія Боняківського, який віддав своє життя за Україну, та Олександра Сиротенко, волонтер Полтавського батальйону небайдужих. Обидві більше року працювали для допомоги в АТО та переселенцям.

DSC_0026

Загальна вартість отриманої Україною допомоги становить близько 350 тис доларів. До збору коштів у США долучились українські церкви, громадські організації, українські магазини та родини українців. Проект очолила група Рочестер Майдан ROC Maidan Maidan при Українському Культурному Центрі міста Рочестер, ( http://rocmaidan.org ) під керівництвом Володимира Павлюка, який особисто займався збором інвентарю по запитах від українських лікарень. Саме він одним з перших, спільно з організацією “Збережемо життя разом” вже у 2014 році передавали до України целокс (Celox – засіб для миттєвої зупинки кровотечі). Пан Володимир став і організатором закупівлі аптечок  для батальйону “Полтава”, які повністю укомплектовані за вимогами НАТО.

Перейти до вмісту