Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство 

Півроку роботи «АТОЛ». Хто телефонує за емоційною допомогою в Полтаві

В Полтаві вже більше, ніж півроку працює волонтерська служба емоційної підтримки «АТОЛ ЛІНІЯ». На прикладі роботи ВСЕП можна прослідкувати, як змінювалися запити та потреби осіб, що так чи інакше постраждали в результаті бойових дій на сході України.

4 вересня 2015 року в Полтаві розпочала роботу «АТОЛ ЛІНІЯ» — волонтерська служба емоційної підтримки для учасників АТО, їх родин, волонтерів та внутрішніх переселенців. Створення ВСЕП — результат довгострокової співпраці Литовської Республіки та Полтавської області.

Проаналізувавши всі дзвінки, які надходили до «АТОЛ ЛІНІЯ» за перші 3 місяці, можна визначити, які категорії осіб, постраждалих в результаті війни, були найбільш вразливими на той момент.

Так, в 54% випадків за допомогою зверталися члени сімей учасників бойових дій, самі ж бійці здійснили 27 % дзвінків. Внутрішньо переміщені особи здійснили майже п’яту частину дзвінків від загальної кількості — 18%. Найменш активно до служби емоційної підтримки зверталися волонтери — кількість їх дзвінків становила 1%.

Але, якщо порівнювати ці цифри з загальними показниками (період з 4 вересня 2015 року по 4 березня 2016), то картина дещо змінюється. 52% дзвінків здійснили члени сімей учасників бойових дій (процент майже не змінився), самі бійці АТО зверталися до «АТОЛ ЛІНІЯ» в 26% випадків (цей показник також залишився майже тим самим). Але відсоток переселенців, які зверталися за допомогою знизився на 11% та станом на 4 березня 2016 року складає 7%.

За словами координатора ВСЕП Ольги Олексієнко, це можна обґрунтувати тим, що наразі їхніми проблемами більш активно займаються відповідні соціальні інституції та громадські організації. На сьогодні значно збільшився процент звернень від волонтерів — 15% (він зріс на 14%). Працівники «АТОЛ ЛІНІЯ» зазначають, що така тенденція може бути пов’язана із значним погіршенням економічної ситуації: займатися волонтерською діяльністю стало тяжче і це значно впливає на емоційний стан зазначених осіб.

Станом на 4 грудня 2015 року 60% співбесідників «АТОЛ ЛІНІЯ» зверталися до волонтерів з психологічними проблемами. Інші 40% — зі статусно-пільговими. Натомість зараз, на 4 березня цього року, кількість осіб, які потребують саме емоційної допомоги, зросла до 76%. З цього приводу Ольга Олексієнко зазначає:

—​ За останній період значно збільшилася кількість дзвінків з передової від хлопців, які потребують емоційної підтримки. Думаю, тут спрацьовує принцип сарафанного радіо: один боєць звернувся до нас, йому допомогли і він розказав про це своїм побратимам. Вони розповіли ще комусь. І так інформація почала розповсюджуватись серед бійців.

Зараз левова доля дзвінків стосується проблем в сім’ї та соціумі — 64%. 18% осіб звертаються до ВСЕП з приводу соціальних питань (отримання виплат, статусу учасника бойових дій, тощо), 6 % співбесідників потребують лікування або оздоровлення, 12% дзвінків здійснюються через питання, пов’язані з емоціями, які напряму стосуються війни.

Крім того, аналізуючи роботу «АТОЛ ЛІНІЯ», можна зазначити, що жінки звертаються за емоційною допомогою майже в 2 рази частіше, ніж чоловіки: вони здійснюють 66% дзвінків.

Денис Старостін, прес-служба ВСЕП «АТОЛ ЛІНІЯ»

Перейти до вмісту