Ви тут:

Пенсії українцям будуть рахувати по-новому

пенсія

Верховна Рада України (ВРУ) повернула до закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” норму, яка продовжує можливість подавати для обчислення пенсії довідку про заробітну плату (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль незалежно від перерв по 30 червня 2000 р.

За відповідний законопроект № 3203 “Про внесення змін до статті 40 закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо порядку визначення заробітку для обчислення пенсії” за основу та в цілому проголосував 281 народний депутат.

Відповідно до ухваленого закону, для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 р.

За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або у разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менш ніж 60 місяців, для обчислення пенсій також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 р. незалежно від перерв. Зазначимо, що цю норму було скасовано з 1 січня 2016 р.

Також документ доповнює розділ “Прикінцеві положення” пунктом, відповідно до якого положення цього закону поширюються на осіб, яким пенсії призначено та перераховано в період з 1 січня 2016 р. до дня набрання чинності цим законодавчим актом.

Раніше міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) пропонує Україні єдиний вихід для реформування солідарної пенсійної системи –підвищити пенсійний вік.

Нагадаємо, у червні 2015 р. Рада провалила законопроекти про зниження пенсійного віку для жінок до 55 років, чоловіків – до 60, – пише ukrainian.co.ua

Перейти до вмісту