Ви тут:
Головне Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві відкрили документальну виставку до Дня Героїв Небесної Сотні (ФОТО)

Сьогодні у Державному архіві Полтавської області відкрили документальну виставку до Дня Героїв Небесної Сотні. На стендах представили документи зі власних зібрань архівістів та приватних архівів учасника Революції Гідності Олексія Логвинова.

“18 лютого 2015 року Президент України підписав Указ “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”, відповідно до якого щорічно 20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні — на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості українців, які боролися та віддавали своє життя під час Революції Гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Наша виставка складається із двох розділів. У першому з них представлено фотодокументи про причини та перебіг подій Революції Гідності 2013-2014 років: світлини, зроблені полтавцем Олексієм Логвиновим про протестні акції населення на Майдані Незалежності, біля Адміністрації Президента України, на вулиці Грушевського взимку 2013-2014 рр. Документи відображають різні етапи Революції Гідності, символи Майдану, ставлення населення до злочинної влади Януковича-Азарова”, – розповів заступник директора Держархіву у Полтавській області Тарас Пустовіт.

За його словами, до другого розділу увійшли документи, що свідчать про перебіг подій на полтавському Євромайдані, та розповідають про його учасників, а саме: масові акції полтавців проти свавілля влади, протистояння активістів із силовими структурами; заяви представників місцевої інтелігенції щодо утисків свободи слова — проти ухвалених ВР України так званих “драконівських законів” від 16 січня 2014 року, а також публікації у місцевих ЗМІ про арешти лідерів полтавського Єавромайдану Петра Ворони, Романа Чабановського та іших.

“Окремим інформаційним блоком представлені витинки з полтавських газет: статті Надії Діденко, Людмили Криворучко та інших. У розділі також містяться фотографії та біографічні довідки Героїв Небесної Сотні, Героїв України, уродженців Полтавщини: Ігоря Сердюка та Андрія Черненка, світлини заходів із пошанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників Євромайдану у Полтаві, Хоролі та Гребінці”, – наголосив Пустовіт.

Виставку відвідав депутат Полтавської облради Петро Ворона, молодь, громадськість та ЗМІ.

Перейти до вмісту