Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

У Полтаві пройшов семінар «Мультидисциплінарний підхід ведення випадку хворого на МРТБ»

Сьогодні у Полтаві пройшов семінар «Мультидисциплінарний підхід ведення випадку хворого на МРТБ». Захід реалізується в рамках проекту Challenge TB.

За словами координатора проекту Світлани Леонтьевої, його мета – підвищення ефективності лікування хворих на МРТБ на прикінцевій фазі стаціонарного та продовження амбулаторного етапу лікування через запровадження моделі кейс-менеджменту («ведення випадку»).

Проект спрямовано на посилення виконання «Обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на ТБ на 2013 – 2016 рр.». Завдання проекту: забезпечити соціальний супровід мінімум 80 хворим на МРТБ на амбулаторному етапі лікування в м. Полтава та 7 районах Полтавської області (Кременчуцькому, Пирятинському, Лубенському, Гадяцькому, Миргородському, Комсомольському та Кобеляцькому). Термін реалізації проекту – грудень 2015 р. – листопад 2016 р., сприяти сталості впровадження стратегії соціально-психологічної підтримки хворих на МРТБ на обласному рівні”, – розповіла Леньова.

На семінарі обговорили особливості супроводу клієнтів, склад та функції мультидисциплінарної команди, принцип взаємодії у ній лікаря, медичної сестри та соціального працівника. Окрему увагу приділили співпраці із партнерською мережею.

“В Полтавській області ми маємо непогані показники відносно захворюваності на туберкульоз, маємо великий резервуар хворих на мультирезистентну форму. По відношенню до 2014-го року маємо деяке зниження, але проблема залишається. Щоб нівелізувати ці проблеми, потрібно об’єднати зусилля і медиків-фтизіатрів, загальної мережі і неурядових організацій. Без підтримки ЗМІ нам також не обійтись – тому що це проблема соціальна і вирішувати її потрібно комплексно – діагностика, лікування, соціальний супровід”, – наголосив головний лікар Полтавського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру Володимир Печериця.

«Наша кінцева мета – сприяти зниженню кількості відривів від лікування мультирезистентної форми туберкульозу, оскільки є суттєві ризики через довго тривалість курсу лікування, побічні дії препаратів і супутні соціальні проблеми клієнтів», – сказав керівник медико-соціальної служби БО «Світло надії» Олександр Соляник.

Серед планованого охоплення у 80 чоловік, на соціальному супроводі вже перебуває 26.

Перейти до вмісту