Ви тут:
Відео Головне Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві презентували пілотний проект моделі надання життєво важливих послуг людям, які живуть з ВІЛ (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні на засіданні Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та боротьби з наркоманією при Полтавській ОДА презентували проект «Пілотування сталої моделі надання життєво важливих послуг для ключових груп населення та людей, які живуть з ВІЛ».

За словами керівника проекту USID “Реформа ВІЛ-послуг у дії” Нати Аваліані, основні завдання пілотного проекту: розробити модель сталого надання ВІЛ-послуг та відповідну систему фінансування життєво важливих послуг для найбільш уразливих груп населення (УГ) та людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ); усунути нормативні та правові перешкоди забезпечення та розширення ВІЛ-послуг, які надаються закладами охорони здоров’я для УГ і ЛЖВ за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією з метою досягнення цілей 90-90-90; допомогти місцевим органам влади та управління визначити вартість цих послуг та забезпечити їх реалізацію через нові та / або альтернативні моделі фінансування; допомогти районним / міським надавачам ВІЛ-послуг в оптимізації людських ресурсів з метою забезпечення і розширення масштабів охоплення.

Серед першочергових завдань експерти називають: аналіз маршрутів пацієнта і каскаду послуг, підтримка місцевих органів влади та управління в усуненні системних недоліків, а також організаційних, фінансових та нормативних перешкод. Крім цього – підтримка органів влади та управління у впровадженні базового пакету послуг (експрес-тестування + поведінкові зміни + перенаправлення) в закладах первинної та спеціалізованої (протитуберкульозної, дермато-венерологічної та наркологічної) медичної допомоги.

«На прикладі Полтавської області система інтегрованих послуг вже реалізована в наркологічній службі, наступне завдання – менш ніж за 2 роки реформувати первинну ланку та інтегрувати систему ВІЛ-послуг. На прикладі м.Полтава система вже запрацювала на базі ПМСД №1 і 2, на черзі йдуть м.Кременчук та Полтавський район», – зазначив виконавчий директор БО «Світло надії» Максим Демченко.

Для цього, за його словами, необхідно здійснити аналіз стану системи надання профілактичних послуг та визначити потребу в них, відпрацювати маршрут пацієнта, визначити і прорахувати базовий пакет послуг, його реалізацію в умовах обмежених ресурсів і розробити та впровадити механізм соціального замовлення на ВІЛ-послуги.

«Це дозволить пришвидшити старт лікування пацієнта, відпрацювати весь його маршрут та мінімізувати можливість відриву від лікування і кількість «загублених» пацієнтів», – наголосив Демченко.

Нагадаємо, проект Deloitte «Реформа ВІЛ-послуг у дії» розпочав свою роботу на Полтавщині у 2014 – надання технічної допомоги у розробці проекту «Обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки», яка була прийнята на сесії Полтавської обласної ради у жовтні 2015 року.

Перейти до вмісту