Ви тут:
Головне Медицина Полтавщина Суспільство 

Полтавці підбили підсумки роботи медичної галузі

20160219110240

Сьогодні у Полтаві відбулося розширене засідання колегії Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА за участю заступника міністра МОЗ-керівника апарату Міністерства охорони здоров’я України Романа Василишина.

Йшлося про підсумки діяльності галузі за минулий рік та подальші шляхи реформування галузі.

“Ми дійшли до критичної точки – далі так функціонувати не можна, протягом року треба здійснити багато реформ у медицині та дослухатися до думок людей”, – зазначив Василишин.

Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА, у своєму виступі зазначив, що  торік галузь медицини опинилася в складних умовах, відбулися зміни у громадянському суспільстві, і треба змінити систему та кадрове забезпечення медичних кадрів, удосконалити управління ресурсами.

На центральному рівні полтавські медики не бачать чіткого вектору руху, тому намагаються вирішувати проблеми з реформуванням самостійно.

Віктор Лисак зупинився на статистичних показниках. Полтавщина має невтішну демографічну ситуацію, у структурі смертності серцево-судинні захворювання на першому місті та складають 69,5%.

70.9 років – середня тривалість життя полтавців.

У галузі серед 32 тисяч місць, вакантних – понад 2 тис., у тому числі 169 лікарів не вистачає по області, а фельдшерські пункти взагалі не мають постійних працівників.

Турбує можновладців і пенсійний вік полтавських медиків – чоловіків старших 70 років та жінок за 65 працює майже 20%. Лисак також наголосив, що треба змінювати відношення до хворих, надавати більш якісну допомогу, вести спостереження у стаціонарах, тощо.

Основні ж завдання на поточний рік – подальша модернізація мережі лікарень та запровадження принципу “гроші йдуть за пацієнтом“. На державну фінансову підтримку зможуть розраховувати ті медзаклади, які надають послуги високого рівня.

Перейти до вмісту