Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавські медики розповіли, як подолати страх перед стоматологом

Kak_preodolet_strah_pered_stomatologomВи боїтесь відвідувати стоматолога? Не засмучуйтесь, Ви не самотні у своїй дентофобії. Психологи дослідили: три людини із чотирьох відчувають страх перед відвідуванням стоматологічної поліклініки. Але останнім часом таких людей стає все менше. На цей процес значно вплинули досягнення сучасної науки та техніки. З’явилися нові препарати, які здатні знеболити настільки, що людина, взагалі, нічого не відчує, а стоматологічні кабінети комплектують сучасним обладнанням, що значно спрощує та прискорює роботу лікаря.

Ще й досі зустрічаються пацієнти, які панічно бояться лікуватися у дантистів, а тому цим людям необхідно допомогти розібратися у своїх страхах під час відвідування лікаря. Деякі пацієнти настільки нервують перед дверима стоматологічного кабінету, що це значно погіршує їх самопочуття та не дозволяє виконати лікарю якісне повноцінне лікування. Від такого стану страждає сам пацієнт. Тому потрібно не боятися, а дбати про себе, берегти свої зуби.

Але мільйони людей даремно страждають в очікуванні зубного болю, віддаючи перевагу видаленню зубів замість їх лікування. Досить часто при появі болю у зубі та після вживання знеболюючих людина відтерміновує візит до лікаря, сподіваючись, що біль більше не буде турбувати. У той же час патологічний процес у зубові, про наявність якого засвідчив біль, продовжує інтенсивно розвиватись. У будь-який час доби, найвідповідальніший момент життя проблема з зубом повернеться і може призвести до тяжких ускладнень як у порожнині рота, так і загалом в організмі. У таких випадках лікування у стоматолога буде більш тривалішим, складнішим і питання збереження зуба постане досить гостро.

Більшість людей вважає, що причиною всіх страхів перед візитом до стоматолога є невдалий досвід першого відвідування стоматологічного кабінету у дитинстві

Цьому також сприяють різноманітні моторошні розповіді друзів та родичів, негативний образ лікаря-стоматолога у кінофільмах, літературі, карикатурах.

Сьогодні стоматологічне лікування може бути зовсім безболісним. Сучасні методи і обладнання суттєво зменшують, а частіше повністю позбавляють болю при лікуванні зубів, ясен. Усі ваші хвилювання та очікування болю сприятимуть тому, що біль чи якісь ускладнення, які раптово можуть з’явитись під час лікування, перетворяться у справжню проблему. Коли ви очікуєте, що процедура спричинить біль, страждання, то ваш мозок та свідомість стають більш сприйнятливими та чутливими, навіть, до незначного болю.

Якщо вас турбує страх перед болем: яким буде біль, як довго він триватиме – це означає, що больові відчуття у вас виникнуть швидше, ніж у людини, яка спокійно ставиться до лікування

Будь-які переживання та страх викликають утворення в організмі гормону епінефрину – це своєрідна реакція на стрес. Ось чому при хвилюванні може з’являтися слабкість, підвищена пітливість, дискомфорт у шлунку тощо.

Як розібратися у своїх страхах?

Спробуйте запитати себе: ви боїтеся лікування взагалі, атмосфери спілкування чи самого факту відвідування лікаря. Іноді у вас підсвідомо виникає страх опинитися ізольованим у стоматологічному кріслі. Страх також можуть викликати бори, інструменти, шум роботи бормашини, неможливість розмовляти, беззахисність, біль після закінчення дії анестезії або просто страх перед невідомим

Що робити?

По-перше, скажіть лікарю, що вам страшно. Сучасні професіонали уважно вислухають ваші переживання. Дуже важливо пояснити свої відчуття лікарю і тоді легко та швидко з цим можна впоратись. Лікар може час від часу переривати роботу, щоб ви могли встати із крісла та відпочити. Деякі лікарі навіть мають свої методи боротьби із «стоматологічними фобіями». Не соромтеся запитувати, якщо вам незрозумілі подальші маніпуляції, а хвилювання зменшиться, якщо ви будете знати про всі деталі та тривалість лікування. Психологи рекомендують порадитися із лікарем, як полегшити ваші страждання та подолати страх. Взаєморозуміння та взаємоповага лікаря та пацієнта полегшують лікування, викликають впевненість у своїх силах та зменшують страх перед лікуванням.

Перед відвідуванням стоматолога не бажано вживати важку їжу, кислі продукти, щоб не підсилювати салівацію. Збуджуючі напої (кава, міцний чай та ін.) не сприяють розслабленню під час прийому у лікаря. Їжа, збагачена білками, має стабілізаційний ефект на вміст цукру у крові та зменшує викликану голодом дратівливість. У якості моральної підтримки для відвідування стоматолога можна запросити друга. Можна відволікати себе за допомогою аудіоанелгезії, слухаючи у навушниках приємну музику або споглядаючи цікавий фільм через відеоокуляри, якими лікарі сучасних стоматологічних клінік комплектують кабінети.

Можна домовитись із лікарем про якийсь умовний сигнал для призупинення процедури. Наприклад, піднята рука. Тоді у вас буде відчуття контролю ситуації. У разі зменшення дії знеболюючого препарату, його дозування можна збільшити. Обов’язково перед застосуванням слід попередити лікаря про стан свого здоров’я (наявність гіпертонії, алергічних реакцій, перенесених інфарктів, інсультів та ін.).

Дуже важливим є позитивний настрій на лікування

Повторюйте собі: «Я можу це зробити», «Залишилось зовсім небагато», «Я можу зупинити процедуру, якщо відчую себе некомфортно», «Лікар також турбується про мої відчуття».

Як боротися із стресом? Поцікавтесь раніше у стоматолога чи терапевта, якими знеболюючими або заспокійливими ліками можна скористатись. Якщо ви не можете упоратись із страхом перед стоматологом або його діями самостійно, зверніться за гіпнозом, психологічною допомогою до відповідного спеціаліста.

Стоматологи розуміють, що саме страх є причиною того, що деякі люди не звертаються за лікуванням. Але існують медикаментозні препарати (місцеві анестетики, аналгетики, заспокійливі засоби та ін.), методики заспокоєння та релаксації при лікуванні зубів. Якщо у людини наявний патологічний страх перед стоматологічними процедурами, коли місцеві знеболюючі засоби не знімають больових відчуттів та хвилювання, можливе застосування наркозу під контролем лікаря-анестезіолога. Для цього обов’язково проходять обстеження у терапевта, електрокардіографію, лабораторні дослідження. Наркоз має своє негативні якості і треба зважити про більшу доцільність лікування зубів під місцевим знечуленням.

Можливе застосування відволікаючої терапії у вигляді читання захоплюючої книги, перегляду коміксів, розгадування або створення кросвордів, тощо. Добрий ефект має техніка розслаблення, яка включає повну м’язову релаксацію та ряд глибоких дихальних вправ.

Необхідно зазначити, що відверте спілкування з лікарем – достатньо дієвий спосіб позбавитись страху перед лікуванням. Поспілкуйтесь з вашим стоматологом про свої хвилювання, боязливість лікування зубів. Розмова про наявний у вас страх – перший крок до його подолання. Безпосереднє лікування можна перенести і на наступний день. Головне – заспокоїтись, налаштуватись, звикнути до обстановки та довіритись лікарю.

Якщо у вас є діти, то пам’ятайте, що ваш приклад дуже важливий для дитини. Ваша поведінка, розмови, згадка про візит до лікаря, лікування, можуть сильно відобразитись на ставленні дитини до стоматологічного лікування. Не розповсюджуйте на дітей негативні враження, які ви могли отримати під час візиту до лікаря. Ви тільки допоможете своїй дитині, якщо будете її налаштовувати на доброзичливе спілкування із стоматологом, говорити, що це друг, який допоможе їй бути здоровою. Головною метою, як пацієнта, так і лікаря, має бути, насамперед, профілактика стоматологічних хвороб, а для цього слід відвідувати свого стоматолога хоча б раз на 6 місяців.

Страх блокує ваші почуття, заважає вам жити та насолоджуватись життям

Дуже багато залежить від вас самих, від вашої уяви. Страх необхідно перемогти, його слід відкинути! При нормальному, хорошому настрої ви прийдете до стоматолога із посмішкою. Посміхайтесь! Посмішка додасть вам здоров’я. Будьте оптимістами! Безвихідних ситуацій не буває. Все буде добре! Песимізм – це хвороба, оптимізм – це здоров’я. Бережіть його!

Тетяна Петрушанко,

доктор медичних наук,

професор ВДНЗУ «УМСА»

Перейти до вмісту