Ви тут:

До уваги платників акцизного податку – реалізаторів пального

ДФС України листом від 03.02.2016 № 3495/7/99-99-19-03-03-17 надано роз’яснення щодозмін в адмініструванні акцизного податку, що стосуються платників акцизного податку – реалізаторів пального.

Для платників акцизного податку, що здійснюють роздрібну торгівлю пальним, змінився порядок нарахування та відповідно декларування акцизного податку. Враховуючи, що зазначені норми набрали чинності з 1 січня 2016 року, а базовий податковий період для сплати податку відповідає календарному місяцю (п. 223.1. ст. 223 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), обов’язок задекларувати та сплатити податкове зобов’язання за новими правилами виникає у платників починаючи з січня 2016 року.

Відтак, не пізніше 22 лютого поточного року платники акцизного податку – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального, повинні подати декларацію акцизного податку в якій відобразити податкові зобов’язання, розраховані відповідно до обсягів реалізованого (відпущеного) пального за ставкою 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) пального.

Оскільки відповідні зміни до декларації акцизного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», знаходяться в стадії затвердження, відповідно до пункту 46.4 ст.46 Кодексу платник має право разом з податковою декларацією подати доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, де відобразити розрахунок податкових зобов’язань шляхом описання яким чином обчислено суми податкових зобов’язань.

У той же час, з метою однакового підходу до обчислення податкового зобов’язання з роздрібного продажу пального (до запровадження нових форм звітності), рекомендуємо використовувати наступну формулу розрахунку за кожним видом товару:

ПЗ = Vл х (0,042є х Кє), де

ПЗ – податкове зобов’язання з роздрібного продажу пального, що підлягає сплаті до бюджету,

Vл – об’єм реалізованого (відпущеного) пального у літрах,

0,042є – ставка акцизного податку, встановлена п.215.3.10 п. 215.3 ст.215 Кодексу,

Кє – офіційний курс гривні до іноземної валюти (євро), встановлений Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.

Отже, платник акцизного податку, що здійснює роздрібну торгівлю пальним, повинен буде заповнити Розділ Ґ декларації та подати у її складі: Додаток 6 (Додатки 6) до декларації; Додаток 9 до декларації.

Звертаємо увагу, що перенесення сум податкового зобов’язання до рядків додатку 6 до декларації та до розділу Ґ декларації повинно відбуватися з відповідним округленням до гривні без копійок за загальновстановленими правилами.

Більш детально з листом можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС (sfs.gov.ua – Головна > Податки, збори, платежі > Загальнодержавні податки > Акцизний податок > Листи).

Головне управління ДФС у Полтавській області

Перейти до вмісту