Ви тут:
Головне Суспільство Україна 

Держсанепідслужба повідомляє про завершення епідемії грипу та ГРВІ в Україні

KOB_0925-860x645

Підставою для цього став аналіз захворюваності на грип та ГРВІ за минулий тиждень. Таку інформацію оприлюднили під час  брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«У жодній із областей за минулий тиждень не зафіксовано перевищень епідпорогів із захворюваності на грип та ГРВІ, – зазначив Святослав Протас, т.в.о. Голови Держсанепідслужби України, головного державного санітарного лікаря України. – Проте у 36 адміністративних районах та 6 містах зберігається високий рівень захворюваності. Там досі тривають обмежувальні заходи, зокрема призупинене навчання у 56 навчальних закладах».

Епідемічний сезон грипу та ГРВІ в Україні розпочинається наприкінці вересня і триває до початку травня, епідемія – перевищення епідпорогів більше ніж у 1,5 раза, тривала впродовж чотирьох тижнів.

Аналіз епідемічного процесу у Європейському регіоні засвідчує певні зміни. Якщо у минулих роках поширення вірусу відбувалося з заходу на схід – у цьому році захворюваність навпаки зростала спочатку на сході, а слідом підключилися західні регіони України.

«Напрям руху цьогорічного епідпроцесу відрізнявся від попередніх років, цим можемо пояснити, що в Україні у числі перших країн зареєстровано високі рівні захворюваності, – прокоментував Роман Родина, в.о. керівника ДЗ «Український центр із контролю й моніторингу захворювань МОЗ України». – Другої хвилі підвищення захворюваності може і не бути, проте варто бути до неї готовими. І єдиним загальновизнаним превентивним заходом від грипу є вакцинація».

З початку епідемічного сезону, з кінця вересня минулого року, в Україні зареєстровано 3,9 млн. хворих на грип та ГРВІ. Вже перехворів кожен 10-й українець, шестеро із хворих – діти до 17 років. Захворюваність в епідсезон 2015–2016 років на 35 % вища рівня аналогічного періоду минулого епідемічного сезону.

Всього по Україні з початку епідемічного сезону госпіталізовано з попередніми діагнозами «грип» та «гостра респіраторна вірусна інфекція» 173 тисяч осіб (4,4 % від захворілих), з них до 64,8 % становлять діти віком до 17 років.

З початку епідемічного сезону за оперативними даними вакциновано проти грипу 128750 осіб, що становить 0,33 % від загальної кількості населення, з них діти до 17 років – 21 %. Вакцинація здійснювалася в основному за рахунок місцевих бюджетів.

Детальніше про епідситуацію захворюваності на грип та ГРВІ можна довідатись у інформаційному бюлетені, який підготовлений Українським центром з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України.

Перейти до вмісту