Ви тут:

Без свідомого громадянського суспільства протидіяти корупції неможливо

Суспільно-політичні процеси, які відбуваються в Україні, вказують що не лише її розвиток, але і існування можливе лише при ефективній протидії корупції, як основному деструктивному фактору.

В країні створена система спеціально уповноважених органів, діяльність яких направлена на боротьбу з корупцією. В структурі Державної фіскальної служби України функціонує Головне управління внутрішньої безпеки, в т.ч. територіальні підрозділи внутрішньої безпеки, головним завданням якого є профілактика, виявлення та припинення корупційних тенденцій та проявів.

При цьому ефективна діяльність підрозділів внутрішньої безпеки безпосередньо залежить від бажання та волі платників податків викривати хабарників.

З екранів телевізорів, з публікацій в мережі Інтернет та друкованих ЗМІ йде шквал негативу на адресу податкової та митної служби. В той же час в більшості випадків конкретні факти порушень ховаються за загальними фразами.

Є неприпустимим, щоб чесні підприємці, які працюють в надскладних умовах сьогодення, забезпечуючи сплаченими податками функціонування системи державного управління, страждали ще й від здирачів-можновладців.

З іншого боку потрібно докласти зусиль до припинення діяльності тіньових підприємств (виробників та реалізаторів не облікованого алкоголю, тютюну, палива…), ділків з ПДВ «безтурботна» діяльність яких без протекції з боку податківців не можлива.

Платники податків, які поставлені в залежність від посадових осіб Державної фіскальної служби, лише в поодиноких випадках повідомляють до підрозділу про протиправні дії працівників податкових та митних органів, що тільки стимулює корупцію.

В той же час, ті хто потурає корупціонерам, повинні пам’ятати, що самі стають на шлях злочинної діяльності.

Також всі розуміють, що працівники ДФС України, через фіскальну направленість роботи, зазнають і протиправного тиску та впливу на себе, в т.ч. через «замовні» не наповнені реальним змістом звернення. Радимо утриматись від написання таких, оскільки їх подання лише відволікає сили та засоби від реальної роботи.

У 2015 році до відділу внутрішньої безпеки надійшло лише 47 звернень громадян та юридичних осіб на дії податківців та митників. За результатами розгляду підтвердились факти, викладені у 12 зверненнях (тобто у кожному четвертому).

Реагуючи на виявлені порушення за переданими матеріалами прокуратурою області розпочато 4 кримінальних провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.365, 366, 368 Кримінального кодексу України. За результатами досудового розслідування по кримінальному провадженню за ст.368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою), судом винну особу визнано винною у вчиненні злочину. Правопорушника з органів ДФС звільнено.

Керівникам територіальних органів внесено 3 подання про усунення виявлених службовими перевірками недоліків, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 податківців, 1 звільнено.

Окрім цього, за матеріалами відділу прокуратурою складено адміністративний протокол про вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією (неповідомлення про наявність конфлікту інтересів). Рішенням суду винну особу оштрафовано на 1700 грн.

Як бачите, досягнень не багато, але Ви маєте бути переконаними, що жоден факт не залишиться без прискіпливої перевірки та, при підтверджені, реагування.

Просимо зважити, що на боці корупціонерів грає час, а тому Ваше зволікання з їх викриттям ускладнює доказування вини.

Інформацію про випадки порушення Ваших прав, спонукання до надання неправомірної вигоди з боку працівників податкових та митних органів, а також інші правопорушення, можна повідомити, завітавши чи направивши листа до відділу внутрішньої безпеки за адресою: м. Полтава, вул. Фрунзе, 155, каб. 318-321 (приміщення ДПІ у м. Полтаві).

Телефонні повідомлення Ви можете залишити на оновлений всеукраїнський телефонний сервіс „Пульс” – (044) 284-00-07. Лінія працює  цілодобово: у робочий час інформацію про корупційні та інші неправомірні дії приймають працівники, а у неробочий час – інтерактивний автовідповідач.

Конфіденційність та об’єктивність перевірки Вашого звернення гарантується. Пам’ятайте, принципова громадська позиція кожного є запорукою ефективної діяльності Держави. Не залишайтесь осторонь.

Головне управління ДФС у Полтавській області

Перейти до вмісту