Ви тут:
Суспільство Україна 

Верховна Рада передала на місця «найбільш масові послуги»

Верховна-Рада10 грудня Верховна Рада України у другому читанні і в цілому прийняла законопроект щодо передачі органам місцевого самоврядування більших повноважень з надання адміністративних послуг.

За проект Закону № 2984 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» проголосував 251 народний дептат.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що до повноважень органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій пропонується віднести надання адміністративних послуг, що мають найбільший попит серед жителів територіальних громад.

Зокрема органам місцевого самоврядування будуть надані повноваження щодо реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання особи, ведення відповідного реєстру територіальної громади, що в результаті позбавить жителів необхідності збирати відповідні довідки про склад сім’ї та проживання, які потрібні при наданні соціальних та інших послуг.

Законопроектом також пропонується спростити процедуру отримання інформації з Державного земельного кадастру. При цьому, право на надання такої інформації матимуть посадові особи органів місцевого самоврядування, в тому числі і адміністратори центрів надання адміністративних послуг. Інформація з Державного земельного кадастру надаватиметься також в електронній формі, в першу чергу нотаріусам і державним реєстраторами речових прав, що дозволить забезпечити швидке та комплексне надання ними послуг.

Крім того, законопроектом з метою оперативної реєстрації місця проживання громадянина переглядаються окремі процедури реєстрації місця проживання. У зв’язку з цим, скасовується необхідність отримання талону зняття з реєстрації, надається можливість відповідним посадовими особами виконавців послуг з управління (утримання) багатоквартирного будинку (гуртожитку), об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельного кооперативу подавати заяви про реєстрацію місця проживання особи тощо.

Окремим завданням законопроекту є усунення розбіжностей, що виявлені під час реалізації Закону України «Про адміністративні послуги» шляхом виключення деяких положень із тексту закону та доповненням його новими положеннями, що регулюють статус діяльність центру надання адміністративних послуг, а також забезпечують удосконалення процедури надання адміністративних послуг в електронній формі.    

Прийняття цього законопроекту дозволить забезпечити доступність та належну якість публічних послуг шляхом оптимального розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на різних рівнях адміністративно-територіального устрою за принципами субсидіарності та децентралізації, а також удосконалить процедуру та умови надання адміністративних послуг.

 

Перейти до вмісту