Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві вручили щорічну міську премію імені Миколи Ярошенка

96365672_a4d95e6f

4 грудня у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені М. Ярошенка, в межах відкриття виставки з фондової збірки музею, урочисто вручили щорічну міську премію імені Миколи Ярошенка. Її започаткували у 2009 році. Цього року премія стала міською, а призовий фонд збільшився до 2 500 грн. Про це повідомила Полтавська міська рада.

У великій виставковій залі зібралися почесні гості свята – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Світлана Порохня, Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Владика Федір, а також члени журі премії, викладачі та студенти вищих навчальних закладів, творча інтелігенція, науковці музеїв.

http://www.rada-poltava.gov.ua/db/img/96365672_f91f1977.jpg

Лауреатами премії імені Миколи Ярошенка у 2015 році стали:

– Світлана Чорна – у номінації «Образотворче мистецтво. Живопис»,

– Микола Грибан – у номінації «Образотворче мистецтво. Графіка»,

– Віктор Узбек – у номінації «Образотворче мистецтво. Скульптура»,

– Колектив організаторів «Кадетаріуму» в Полтаві (керівник Борис Тристанов) – у номінації «Громадська діяльність. Організація і проведення мистецьких акцій»,

– Володимир Мокляк – у номінації «Наукові праці та дослідження в галузі мистецтва»,

– Тарас Гунченко – у номінації «Сприяння розвитку музею та поповненню колекції ПХМГМ імені Миколи Ярошенка».

http://www.rada-poltava.gov.ua/db/img/96365672_137350f1.jpg

Лауреатів премії привітав Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Владика Федір. Він наголосив на важливості мистецтва у нашому житті та благословив талановитих полтавців на нові звершення.

Нові й нові тематичні виставки, що презентує заклад щороку у грудні, популяризують музейну колекцією, дають усе ширше уявлення відвідувачам про багатий культурний спадок України і світу.

http://www.rada-poltava.gov.ua/db/img/96365672_1726f208.jpg

Цьогорічна виставка має назву “Портретний живопис ХVІІІ – ХХ століття”. В експозиції представлено 120 творів, написаних в різні епохи у жанрі портрету.
Серед полотен 1-ї половини ХХ ст. привертають увагу портрети, створені художниками Київської та Одеської шкіл (Сергій Шишко, Федір Кричевський, Карпо Трохименко, Михайло Козик, Олексій Шовкуненко, Павло Волокидін), талановитими митцями, що жили і працювали в Полтаві (Григорій Цисс, Іван Орлов, Іван Дряпаченко, Василь Волков).

Плеяду післявоєнних видатних митців представляють Тетяна Яблонська, Армен Атаян, Сергій Подерев’янський, Сергій Єржиковський, Валентина Виродова-Готьє, Валерій Мозок, Віктор Брикулець, Андрій Сербутовський, Микола Підгорний, Лев Маркосян, Володимир Гнипа, Валентин Бернадський, Волоимир Колесніков, Галина Рідна та інші.

http://www.rada-poltava.gov.ua/db/img/96365672_da93308f.jpg

http://www.rada-poltava.gov.ua/db/img/96365672_953b84c7.jpg

http://www.rada-poltava.gov.ua/db/img/96365672_219b28d1.jpg

Перейти до вмісту