Третя частина експорту Полтавщини за аграрним сектором
Загальний обсяг зовнішньої торгівлі Полтавської області за 9 місяців цього року склав 1122,4 млн дол США, що на 32 % менше відповідного показника минулого року, обсяг імпорту – 667,0 млн дол США (80,9 % до минулого року). Про це повідомили у департаменті агропромислового розвитку Полтавської ОДА.
Загальний обсяг зовнішньої торгівлі товарами сільського господарства і харчової промисловості за 9 місяців 2015 року склав 357,9 млн дол США, як і минулого року.
Обсяг експорту продукції агропромислового комплексу області в 4,4 рази перевищує обсяг її імпорту, а саме експорт складає 357,9 млн дол США, а обсяг імпорту – 80,9 млн дол США.
В структурі загального обсягу зовнішньої торгівлі товари сільського господарства та харчової промисловості складають 31,9 % (за 9 місяців 2014 року – 21,7 %).
Аграрії наголошують, що спостерігається його зростання відносно минулорічних показників переважно через збільшення експорту зернових культур на 18,3 %. Сьогодні одним із основним видів сільськогосподарської експортної продукції Полтавщини залишаються зернові культури – 139,3 млн дол США.
У загальній структурі експорту продукти рослинного походження складають 13,3 %, в тому числі зернові культури – 12,4 %, готові харчові продукти – 12,4 %, жири та олії тваринного або рослинного походження – 4,6 %, живі тварини, продукти тваринного походження – 1,5 %. В порівнянні із відповідним періодом минулого року в структурі експорту частка продуктів рослинного походження збільшилася на 5,3 %, в тому числі зернові культури – на 5,3 % (за 9 місяців 2014 року 7,1%), готові харчові продукти – на 3,1 % (за 9 місяців 2014 року 9,3 %), жири та олії тваринного або рослинного походження – 1,5 % (за 9 місяців 2014 року 3,1 %).
У квітні цього року відновили постачання продукції ТОВ „Гадячсир” до Російської Федерації, у вересні ТОВ „Техмолпром” отримав дозвіл на реалізацію продукції до Китаю, освоюються інші ринки, спостерігається постійна тенденція до збільшення експорту зернових культур, жирів та олії тваринного та рослинного походження.