Ви тут:
Суспільство Україна 

СБУ надає вільний доступ до документів КГБ і готується передати архіви 1917-1991 років до Інституту національної пам’яті

2 грудня  Голова Служби безпеки України Василь Грицак і Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович оголосили про початок чергового етапу виконання Закону про доступ до архівів радянських спецслужб – підготовки до передачі історичних матеріалів до майбутнього Архіву Українського інституту національної пам’яті.

Василь Грицак наголосив, що виконуючи Закон України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», Служба безпеки України продовжує надавати відкритий доступ до інформації з архівів КДБ у Києві та в регіонах.

За його словами, попит на інформацію, що зберігається в ГДА СБУ та архівних підрозділах регіональних органів, постійно зростає: 1377 звернень громадян, 173 з яких – іноземних; майже 60% звернень стосувалися пошуку або надання інформації про зниклих чи репресованих радянською владою родичів; 597 запитів про надання інформації організаціям, науковим установам, ЗМІ тощо. Протягом поточного року понад 400 відвідувачів зробили більше 1 тисячі 100 відвідувань читального залу ГДА СБУ.

Грицак запевнив, що будь-які можливі обмеження повного доступу до історичних матеріалів 1917-1991 років суперечать політиці СБУ щодо неухильного виконання Закону. 

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зауважив, те що з прийняттям Закону “Про доступ до архівів репресивних органів…” кількість звернень до Архіву СБУ стрімко зросла, ще раз свідчить про зацікавленість українців своєю історією.

“Сподіваюся, що інші правоохоронні органи України, які досі зберігають документи каральних спецслужб СРСР, за прикладом СБУ докладуть максимальних зусиль для забезпечення вільного доступу до історичних матеріалів та передачі їх до новостворюваного Архіву Національної пам’яті”, – сказав В’ятрович.

Як повідомляє прес-центр СБ України, загалом у фондах Галузевого державного архіву Служби безпеки України нараховується майже 180 тисяч одиниць зберігання (томів), створених у радянський період. Це становить 7 тисяч 172 погонних метри архівних документів.

Водночас в архівних підрозділах регіональних органів нараховується понад 730 тисяч томів радянського періоду – це 30 тисяч погонних метрів.

На сьогодні 42 фонди Галузевого державного архіву Служби безпеки України, у яких зберігаються документи лише радянського періоду, налічують понад 34 тисячі томів.

Кожна справа може налічувати від одного до тисячі документів. Початковими та кінцевими датами цих документів є 1920–1991 роки. В архівно-кримінальних справах трапляються документальні матеріали, які створювалися наприкінці ХІХ – початку ХХ століть і вилучалися як речові докази.

Також зберігаються матеріали архівних особових справ колишніх співробітників КДБ: в ГДА СБУ – 70 тисяч 661 одиниця зберігання, а в архівних підрозділах регіональних органів – 164 тисячі 814.

Сьогодні на виконання Закону, а також пункту 4 резолюції Прем’єр-міністра України у ГДА СБУ та архівних підрозділах регіональних органів проводиться перевірки наявності та стану документів. Після її завершення можна буде конкретно говорити, які документи будуть передані УІНП.

Перейти до вмісту