Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавці можуть написати листа на захист українців, звинувачених Росією у «терористичній діяльності»

Постер

6 грудня з 16:00 до 20:00 у «Львівській кав’ярні» відбудеться Марафон написання листів в знак підтримки людей, права яких порушуються в усьому світі.

Щороку до Міжнародного дня прав людини (10 грудня) організація Amnesty International проводить Марафон з написання листів на знак підтримки несправедливо засуджених.

Марафон цього року триватиме з 4-го по 10-те грудня. Протягом цього періоду в різних населених пунктах України писатимуть листи на підтримку героїв та героїнь цьогорічного Марафону – тих, хто постраждав від утисків, переслідувань, незаконних дій та правопорушень. Мета – надіслати якомога більше листів до урядів та органів влади відповідних країн на підтримку конкретних людей, чиї права були порушені, а також виявити з ними солідарність.

В Україні відбудеться 81 захід з написання таких листів. Як зазначається на сайті Amnesty International (http://lwm.amnesty.org.ua/), в Полтаві таких заходів буде три:

1.​ 6 грудня з 16:00 до 20:00 Марафон пройде у «Львівській кав’ярні» (вул. Жовтнева, 32). На заході буде присутній правозахисник Олександр Проценко, представник Amnesty International.

2.​ 10 грудня з 11:00 до 12:20 Марафон пройде у Українській медичній стоматологічній академії (вул. Шевченка, 23). Захід позначено як відкритий.

3.​ 10 грудня з 12:00 до 14:00 захід пройде у середній школі №5 (вул. Жовтнева, 64). Проте на сайті зазначено, що він є закритим.

Як працює Марафон написання листів

Алгоритм Марафону простий. Спочатку Amnesty International визначає справи людей чи спільнот, чиї права порушуються і які потребують допомоги. Потім обирають 12 справ, у яких можна вже зараз досягти змін з допомогою активізму. Вони поширюються серед офісів організації по всьому світу.

Далі активісти організовують різні заходи та акції до 10 грудня (День прав людини) для героїв цих 12 справ. Люди у всьому світі пишуть листи, повідомлення через соцмережі, пошту, смс-повідомлення та підписують онлайн-петиції. Повідомлення починають доходити до державних установ, у тюремні камери, домівки сімей. Зміни трапляються, надія зростає: в’язнів відпускають або покращують умови їх утримання. Люди усвідомлюють, що їхніми проблемами переймаються та підтримують по всьому світі. Amnesty отримує новини по справах, які підтверджують, що Марафон діє.

Олег Сенцов (джерело – radiosvoboda.org)
Олег Сенцов (джерело – radiosvoboda.org)

 

Цього року зусилля спрямовують на підтримку 7 справ, що представляють приклади різних порушень прав людини з усіх частин світу. Серед них і справа громадян України Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва та Олександра Кольченка, які засуджені російським судом за звинуваченням у «терористичній діяльності».

Нагадаємо, що в середині жовтня 2015 року в Москві на 6 років за звинуваченням у шпигунстві засудили 73-річного полтавця, колишнього директора заводу «Знамя» Юрія Солошенка (http://poltava.to/news/35581/). Можливо, через рік його справа теж стане однією з головних для Amnesty International.

Більше дізнатися про людей, на яких зосереджена увага цьогорічного Марафону, можна тут (http://lwm.amnesty.org.ua/). Також на сайті організації можна висловити свою підтримку онлайн.

Роман Повзик

Перейти до вмісту