Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавське підприємство повністю перейшло на енергію сонця

Двоповерхове офісне приміщення фірми “Сільгосптехніка” у Полтаві електроенергією забезпечує сонце.

Тут встановили спеціальну сонячну станцію в комплексі з батареями. Станція розташована в приміщенні. На даху встановили 30 сонячних батарей, які виробляють до 9 кВт. Завдяки цьому заклад значно зекономить. Одна батарея виробляє до 250 ВАТ. Обладнання привезли з Києва.

“Одна така сонячна батарея коштує 300 доларів. Термін їх експлуатації складає близько 20 років. До того ж, всі модулі мають спеціальний захист, тому ані град, ані сніг, ані якісь механічні пошкодження таким поверхням не страшні. Батареї придбали китайські та італійські. Однак італійські батареї значно кращі”, – розповів заступник директора фірми “Сільгосптехніка” Микола Даценко.

Найкраще обладнання працює в сонячну та прохолодну погоду. У спеку вони майже не виробляють енергії. Заважає роботі й сніг.

Енергію в струм переробляють спеціальні пристрої. Завдяки професійному обладнанню постійний струм переходить в змінний.

“Все обладнання працює автоматично за допомогою комп’ютера. Людина тут не потрібна, все автоматизовано. Машина сама розуміє, скільки брати енергії і як заряджати батарею та яким струмом”, – розповів інженер Ігор Малий.

Наразі офіс повністю відключили від міської електромережі. Світлом приміщення забезпечене завдяки енергії сонця.

Крім цього підприємство відмовилося й від газу. Воно повністю перейшло на тверде паливо.

Встановили автономний котел на твердому паливі, який дозволяє суттєво економити. Котел працює вже два роки, й за словами Даценка повністю себе окупив.

 

Перейти до вмісту