Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Поет Дмитро Лазуткін разом з полтавцям покепкував з Путіна і порівняв бокс з літературою

3 грудня в ресто-клубі «Podium» відбулася презентація поетичної збірки Дмитра Лазуткіна «Червона книга». Захід пройшов в рамках всеукраїнського проекту «Мережа» від Міжнародної літературної корпорації «Meridian Chernovitz» та Фонду «Відродження».

«Червона книга» – восьма поетична збірка автора. За словами самого Лазуткіна, це збірка почуттів та емоцій, які зараз знаходяться на межі зникнення. Книга складається з трьох розділів: віршів, написаних поетом під враженням від поїздок в зону проведення бойових дій на сході Україні, раніше написаних текстів, які виявилися пророчими та любовної лірики.

Презентуючи «Червону книгу», Дмитро Лазуткін прочитав вірші з кожної з трьох частин. Також звучали ліричні твори автора з однієї з його минулих книг – збірки «Добрі пісні про поганих дівчат». Не забув Лазуткін і про своє слемерське минуле – щоб повеселити публіку, він прочитав напівжартівливий вірш про взаємовідносини між українським народом і Володимиром Путіним. Щоправда, поет замінив нецензурне прізвисько, яким українські футбольні фанати нагородили президента Росії, на «ла-ла-лала-ла-ла-ла».

В перервах між читанням віршів, автор спілкувався з модератором – Каріною Тютюнник. Питання дівчини стосувалися не лише літературної діяльності Лазуткіна, але і його спортивного минулого та коментаторської роботи (Дмитро є одним з найвідоміших коментаторів боксерських поєдинків в Україні). Аналізуючи нещодавній бій Володимира Кличка з Тайсоном Ф’юрі, автор порівняв бокс з літературою:

–​ Те, як боксував Ф’юрі – це цитата з Мухаммеда Алі. Але дуже перекручена. Такий собі постмодернізм на боксерському ринзі. На жаль, на той момент, Володимир був не готовий до цього.

Дмитро Лазуткін приділив значну частину презентації воєнним діям на сході України. За його словами, війна за духом і атмосферою залишається однаковою у всі часі: ті самі розмоклі окопи, чорна глина і руйнування. Автор вважає, що виправити викривлення в свідомості людей можна лише любов’ю. «Але не знаю чи вистачить цієї любові», – зазначив Дмитро Лазуткін.

Закінчивши з презентацію, Дмитро Лазуткін відповідав на запитання присутніх. Так, він розповів, чому, на відміну від інших українських поетів (Сергія Жадана, Юрія Андруховича) воліє, щоб пісні на його вірші виконували українські гурти, але не береться співати сам:

–​ В дитинстві мене віддали на трубу, щоб я не співав. У Андруховича хоч є слух. А у Жадана…впевненість в тому, що він робить.

Відповідаючи на питання про найнезвичніші місця для написання віршів, Дмитро Лазуткін пожартував, що з квитанцією, на якій написав вірші, вже не підеш платити за квартиру. Тому він надає перевагу більш традиційним носіям – або паперу, або електронним.

Після презентації полтавці мали змогу придбати книги автора, поспілкуватися з ним особисто та сфотографуватися.

Інтерв’ю з Дмитром Лазуткіним чекайте в понеділок.

Довідка: «Мережа» – це проект, що охоплює всю територію України та має представників у 28 містах (серед них 20 – обласні центри), які займаються менеджментом літературно-дискусійних майданчиків на місцях. Протягом найближчого часу планується організувати ще декілька турів усіма містами мережі за участю письменників Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Тараса Прохаська, Юрія Іздрика, Катерини Бабкіної. Партнером проекту в Полтаві є незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Фото: Тетяна Олексенко

Денис Старостін, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Перейти до вмісту