Ви тут:

Під час “холодної війни” серед цілей ядерних ракет були Полтава, Миргород і Хорол – документ SAC

Національне управління архівів та документації США (SAC) вперше опублікувало список цілей атомних бомбардувань по позиціях СРСР у разі початку збройного протистояння під час “Холодної війни”. Серед ядерних цілей по СРСР значиться і Полтава.

Список цілей у разі посилення протистояння склали командири стратегічної авіації США в 1956 році – планували частину операцій в 1959 році, повідомляє сайт «National Security Archiv».

У центрі системи Air Power були цілі для бомбардувальників, ракет, і ППО. Ціллю були  об’єкти з атомною зброєю, в тому числі 1100 аеродромів. У списку були об’єкти в Білорусі (Бихов, Орша, Барановичі, Бобруйськ, Мінськ, Гомель). Сім із топ-20 були в Україні: Прилуки, Полтава, Житомир, Стрий, Мелітополь, Миргород і Хорол. Один аеродром – Тарту – в Естонії. Решта цілей – в Росії.

Цілі в списку мають кодові номери, які відповідають конкретним місцям.

За словами представника Ради по захисту природних ресурсів, в 1956 році ядерний арсенал США в десять разів перевищував радянський.

Нагадаємо, Холодна війна  — глобальна геополітична, економічна та ідеологічна конфронтація між Радянським Союзом і його союзниками, з одного боку, та США, країнами Західної Європи і їх союзниками — з іншого, що тривала з середини 1940-х до початку 1990-х років.

Перейти до вмісту