Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині знизилась захворюваність на грип та ГРВІ

За даними ГУ Держсанепідслужби в Полтавській області, на Полтавщині захворюваність на гострі респіраторні інфекції дещо знизилась. Показники нижче за епідпорогові – ситуація звичайна для даного періоду року.

В Україні станом на 25.12.2015 р. показник захворюваності на грип та ГРІ (сумарно) склав 39,0 на 10 тисяч населення за тиждень, що на рівні попереднього тижня. В усіх регіонах України показники захворюваності на грип та ГРІ не перевищують епідемічні пороги.

За тиждень в області на гострі респіраторні інфекції захворіло 5 тисяч 413 осіб, захворюваність знизилась на 8%. Показник захворюваності – 37,6 на 10 тисяч населення, нижче епідпорогового на 42%, на рівні захворюваності за аналогічний тиждень минулого року.

Показник захворюваності школярів (129,98 на 100 тисяч) на 31% нижче епідпорогового для даної групи населення.

Госпіталізовано 234 хворих, що складає 4,3% від кількості захворілих – показник звичайний для області.
Як не захворіти на Новий рік.

Напередодні Нового року прийнято турбуватися про подарунки для близьких та святковий стіл. У цій метушні багато хто забуває потурбуватися про своє здоров’я. В результаті довгоочікуване свято може бути зіпсовано застудою або грипом. Іншу небезпеку в передноворічні дні представляє підвищене навантаження на роботі. Перевтома може бути причиною загострення хронічних захворювань, головного болю, неврозів і депресії. Зберегти хороше самопочуття для новорічної ночі вам допоможе своєчасна профілактика:

3. Приймайте вітаміни. Великі дози вітаміну С приймають і для профілактики грипу, і для швидкого одужання. Краще всього, якщо цей вітамін буде в натуральному, а не синтетичному вигляді: пийте настої шипшини, журавлинний і брусничний морси, чай з лимоном.

4. Використовуйте природні фітонциди – часник. Застосовувати його можна і всередину, і зовнішньо. Поставте блюдце з порізаним часником на робочому столі, в спальні і вдихайте його цілющий аромат. Дитині в період епідемії можна вішати на шию часникові  буси.

5. Щоб передноворічний цейтнот на роботі не став причиною перевтоми, скорегуйте свій робочий режим. Навантаження намагайтеся максимально знизити. Періоди активної роботи повинно чергуватися з відпочинком. Для зміцнення нервової системи забезпечте собі і своїм близьким повноцінний сон у провітреному  приміщенні.

6. Витримати підвищені навантаження вам допоможуть тонізуючі засоби народної медицини. Замість кави пийте зелений чай, виноградний, морквяний, буряковий і гранатовий соки, настій листя брусниці.

7. Щовечора приймайте ванни з ефірними маслами або хвойним екстрактом. Для людей розумової праці також дуже корисні контрастні ванни для ніг. Налийте в один таз гарячу воду (40-50 градусів), а в іншій – холодну. У гарячій воді тримайте ноги 5 хвилин, у холодній– 1 хвилину. Повторіть 3-5 разів. Потім ноги висушіть і помасажуйте з кремом або камфорним спиртом.

8. Відчувши занепад сил, почніть щодня приймати мед з квітковим пилком. Загальнозміцнюючу дію мають також настоянки женьшеню, родіоли рожевої і елеутерококу. Їх можна придбати в аптеці і застосовувати відповідно інструкції.

У період новорічно-різдвяних свят ми набагато більше схильні до регулярного переїдання. По-перше– через корпоративи, по-друге – через звичку призначати схуднення, правильне харчування та інші благі наміри тільки на «після Нового року». А святковепереїдання може загрожувати не тільки шлунковими розладами або отруєннями, але і зниженням імунітету. Адже відомо, що неправильне харчування безпосередньо впливає на імунну систему.

Свята справді можуть внести приємну різноманітність в наші будні, якщо ми будемо трохи обачнішими. Адже захворіти взимку – простіше простого!

Якщо ж є всі підстави припускати, що ви все-таки зловили вірус, не відкладайте своєчасного звернення до сімейного лікаря.

Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА

Перейти до вмісту