Ви тут:
Україна 

Люди повірили у децентралізацію, і наш обов’язок – виправдати їхні сподівання, до кінця пройти шляхом розвитку місцевої демократії, – В’ячеслав Негода

84cb0662f351f1f308f8839cedab1ff3_350_233_fЗа минулий рік Уряд, громадські, донорські, експертні організації змогли організувати спільну роботу з впровадження процесів децентралізації, поставити і досягти стратегічних цілей, показали людям зрозумілу і досяжну мету. І тепер іншого виходу, крім як успішно завершити реформу, для України не має.

 Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час організованої ПРООН Міжнародної конференції «Забезпечення реформи децентралізації влади: можливості та інновації для розвитку місцевого самоврядування та надання послуг», яка відбувається у Києві 2-3 грудня.

«В умовах, в яких ми почали реформу місцевого самоврядування, децентралізацію, непросто було приймати рішення, досягати успіхів, враховуючи і політичні обставини, і зовнішню агресію, коли потрібно було не лише проводити необхідні зміни, а й підтримувати стабільність в країні. Але ми розуміли і дали зрозуміти усім, що альтернативи немає – Україна стала на шлях розвитку місцевої демократії, і наш обов’язок – пропри усе, об’єднавши зусилля, пройти цей шлях успішно», – сказав В’ячеслав Негода.

За цей рік, наприклад, у сфері регіонального розвитку ми привели наше законодавство у відповідність до стандартів, за якими працюють європейські країни: прийняли майже усі необхідні документи, які дозволяють досягти головної мети реформи – розвитку регіонів і кожної громади заради підвищення рівня якості життя людей.

«Люди повірили у реформу, що підтверджується бажанням вже понад 6 тисяч громад об’єднатися. Головною мотивацією для них стала бюджетна децентралізація з гарантією переходу на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, розширення повноважень, а також можливість користуватися землею на усій своїй території, а не лише в межах населених пунктів», – сказав Перший заступник Міністра.

При цьому, за його словами, чинна Конституція не дозволяє активно рухатися далі, чітко розмежувати повноваження, створити повноцінне місцеве самоврядування на районному та обласному рівні: утворити виконавчі органи місцевих рад, змінити статус місцевих держадміністрації на префектурний.

«Але ми віримо і розраховуємо на позитивний сценарій: після прийняття змін до Конституції, до жовтня 2017 року завершити в основному реформи, які стосуються децентралізації, і провести чергові місцеві вибори на новій територіальній основі – з новими повноваженнями і новими ресурсами. Для цього ми і надалі ефективно використовуватимемо допомогу наших міжнародних партнерів, з якими успішно працювали увесь цей рік», – резюмував В’ячеслав Негода.

Перейти до вмісту