Ви тут:

АМКУ рекомендувало навести лад в селі Руденківка на ринку централізованого водопостачання

Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України рекомендувала КП «Господар» та Руденківській сільській раді усунути причини виникнення порушення конкурентного законодавства на ринку централізованого водопостачання.

Як встановило Відділення за результатами розгляду заяви, КП «Господар» здійснило розрахунки тарифу на послуги з централізованого водопостачання, з порушенням вимог Порядку формування тарифів.

По-перше, так як КП «Господар» надає послуги не лише з централізованого водопостачання, а й послуги зі збору та вивезення твердих побутових відходів на території Руденківської сільської ради та послуги екскаватора і асенізаційної машини, зазначені адміністративні витрати підприємства повинні бути пропорційно розподілені між іншими видами діяльності КП «Господар».

Крім того, в калькуляцію розрахунку економічно обґрунтованих планових витрат, пов’язаних з централізованим водопостачанням КП «Господар» включені витрати на періодичну повірку, опломбування та ремонт засобів обліку води. В той же час, у пункті 24 Порядку передбачено включення витрат на періодичну повірку, опломбування, обслуговування та ремонт (включаючи демонтаж, транспортування і монтаж) засобів обліку води, які є власністю ліцензіата.

Вищенаведене свідчить про здійснення КП «Господар» розрахунків тарифів з порушенням порядку їх формування, що може призвести до встановлення тарифів в економічно необґрунтованому розмірі.

Разом з тим, здійснення контролю за дотриманням законодавства КП «Господар» покладено на Руденківську сільську раду як орган місцевого самоврядування.

З огляду на наведене, адміністративна колегія територіального відділення в порядку статті 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції» рекомендувала в 10-ти денний термін КП «Господар» вжити заходів щодо розрахунків тарифів на послуги з централізованого водопостачання у відповідності до вимог встановленого Прядку формування тарифів з подальшим поданням їх до органу місцевого самоврядування для встановлення, а Руденківській сільській раді посилити заходи контролю за діяльністю КП «Господар» при наданні житлово-комунальних послуг, зокрема щодо неухильного дотримання встановленого порядку формування тарифів при здійсненні підприємством розрахунків тарифів на житлово-комунальні послуги з водопостачання, що надаються на затвердження Руденківській сільській раді.

Полтавське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України

Перейти до вмісту