Ви тут:

Щодо оподаткування суми відшкодованих власних витрат працівника, понесених ним на оплату рахунку закладу громадського харчування.

Головне управління ДФС у Полтавській області повідомляє, що Державною фіскальною службою України листом від 23.10.2015 № 22346/6/99-99-17-03-03-15 роз’яснено особливості оподаткування суми відшкодованих витрат працівника, які понесені ним на оплату рахунку закладу громадського харчування за власні кошти, а саме:

Відповідно до пп. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) дохід з джерелом їх походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

Згідно з пп. “г” пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 цього Кодексу), зокрема, у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з цим розділом.

При цьому додаткове благо – це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV Кодексу) (пп. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Згідно з пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 Кодексу.

Враховуючи викладене, якщо за рішенням керівника підприємства працівнику відшкодовуються витрати, понесені ним на оплату рахунку закладу громадського харчування за власні кошти, то сума зазначеного відшкодування підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо на підставі пп. “г” пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу.

 

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Полтавській області.

Перейти до вмісту