Ви тут:
Головне Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу почали розробляти в районах

1

Підтримка систем протидії ВІЛ-інфекції в Україні, посилення ролі держави в цьому напрямку та оптимізація ВІЛ-послуг. Ці та низка інших завдань реалізовуватимуть на Полтавщині за технічної підтримки проекту «Реформа ВІЛ-послуг у дії». Крім цього в області розробили та затвердили “Обласну цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки”. Сьогодні фахівці з усіх районів та міст зібралися в Полтаві, щоб обговорити та визначити основні завдання ключових Програм, які мають стати логічним продовженням документу обласного рівня.

“Пріоритети, які ставлять фахівці — зробити полтавський досвід кращим і розповсюдити його на інші регіони України. Коли ми говоримо про реформу, то маємо на увазі всю галузь охорони здоров’я. Бо не можна говорити окремо про окрему ланку. Це й наближення послуг до пацієнта, терапія, навчання фахівців та інше”, – зазначила представник проекту Делойт Марічка Маковецька.

Головний лікар Полтавського обласного Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Оксана Даниленко наголосила на особливостях організації роботи з групами ризику з метою раннього виявлення ВІЛ- інфекції та надання спеціалізованої медичної допомоги в контексті реалізації Програми.

“Тут зібралися лікарі з усіх районів та Полтави. Основне завдання – організація роботи з групами ризику та виявлення хвороби на ранніх стадіях. Обласна програма це низка заходів – організація, профілактика, лікування. Ситуація з захворюваністю в області напружена. До 400-500 випадків в рік. Більше ніж половина — люди в яких виявили хворобу запізно. Ми повинні максимально наблизити послуги до пацієнта”, – зазначила лікар.

Окрему увагу учасники зібрання приділили питанню організації технічної підтримки в ході розробки “Районних цільових Програм протидії ВІЛ-інфекції на 2016-2018 роки.

“В умовах широкого розповсюдження ВІЛ-інфекції та обмеженого доступу до ресурсів наше завдання — скоординувати зусилля всіх партнерів. Щоб запобігти розповсюдженню інфекції треба співпрацювати разом і медикам, і владі й громадським організаціям. Ми відпрацьовуємо основні механізми та обсяги технічної допомоги в ході розробки та реалізації районних програм, щоб ефективно протидіяти епідемії”, – сказав виконавчий директор Благодійної організації «Світло надії» Максим Демченко.


Перейти до вмісту