Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

ПолтНТУ розширює співпрацю з США

Знімок екрану - 09.11.15 - 13:52:38

В рамках дводенного культурного фестивалю «Дні Америки у Полтаві» у ПолтНТУ відбувся надзвичайно масштабний та потужний захід – ярмарок освіти в США, відкритий для учнів загальноосвітніх шкіл, студентів та викладачів полтавських вищих навчальних закладів.

ПолтНТУ постійно розширює кордони міжнародного співробітництва. Цього року університет відкрив нові можливості для більш плідної співпраці з Сполученими Штатами Америки.

5 листопада у Полтавський національний технічний університету імені Юрія Кондратюка відкрив свої двері для учнів загальноосвітніх шкіл, студентів та викладачів полтавських вищих навчальних закладів.

На відкритті ярмарку освіти в США усіх присутніх привітали представники Посольства США в Україні: аташе з питань культури і освіти Шеріл Бистрянскі та фахівець з питань освіти Віра Терновська, які презентували головні програми обміну школярів, студентів, викладачів та науковців.

Знімок екрану - 09.11.15 - 13:52:52

– Сьогодні ми з задоволенням презентуємо можливості навчання та стажування потенційним учасникам програм міжнародного обміну. Ми, звичайно, робимо такі ярмарки під час «Днів Америки» у різних містах України. Ми надзвичайно вдячні та пишаємося тим, що нам вдалося встановити тісну співпрацю з ПолтНТУ та за можливість презентувати освіту в США в такому потужному університеті. Варто відмітити, що Посольство має значний досвід у проведенні таких заходів, однак рівень організації заходів в Полтавському національному технічному університеті є найкращим, – зазначила аташе Шеріл Бистрянські

Знімок екрану - 09.11.15 - 13:53:06

Ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко акцентував, що одним із стратегічних завдань університету є розвиток міжнародного співробітництва. ПолтНТУ має тісну співпрацю з Посольством США в Україні в різних напрямках і результатом цієї співпраці є сьогоднішній захід. Володимир Онищенко зауважив, що найголовнішим для університету є розширення можливостей студентів навчатися паралельно за програмою подвійного диплому, а також проходити програми стажування і навчання за кордоном, що підвищуватиме конкурентоспроможність студентів ПолтНТУ на сучасному ринку праці.

Презентація програм проходила одночасно за 4 напрямами: для школярів, студентів молодших курсів, студентів старших курсів і аспірантів та для науковців. Саме потужна матеріально-технічна база ПолтНТУ дала можливість презентувати освіту в США з використанням сучасних технологій водночас для більш ніж 800 бажаючих школярів, студентів та науковців Полтавщини.

Тож для учнів середніх шкіл було презентовано Програму обміну майбутніх лідерів – FLEX, яка надає школярам стипендії, даючи змогу подорожувати до Сполучених Штатів, навчатися в американській школі протягом одного академічного року і проживати в американській родині.

Студентів вищих навчальних закладів ознайомили із програмою Global UGRAD, в рамках якої студенти бакалаврату мають можливість навчатись протягом одного академічного семестру в університетах або дворічних чи чотирирічних коледжах США.

У конкурсі Fulbright Faculty Development Program можуть брати участь студенти старших курсів та випускники ВНЗ. Вони зможуть навчатись в американських університетах від одного до двох років на здобуття ступеня магістра.

Представники Посольства США в Україні також ознайомили присутніх з програмами обміну викладачів та науковців. За програмою Fulbright Faculty Development Program молоді викладачі та дослідники мають змогу проводити дослідження в університетах США тривалістю від шести до дев’яти місяців.

Більш досвідчені колеги – кандидати та доктори наук – зможуть проводити дослідження в університетах, наукових та дослідницьких інститутах США за період від трьох до дев’яти місяців за програмою Fulbright Scholar Program.

Чимало студентів та викладачів були вражені великою кількістю доступних програм з міжнародного академічного обміну.

– Мені сподобалось, що інформація була дуже цікавою та доступною. Я досить багато чула про програми США, сьогодні найбільше мене зацікавила програма обміну студентів Global UGRAD. Було багато сказано про подачу заяви та навіть про критерії відбору. Усі, хто захотіли дізнатися більше, мали змогу задавати питання та отримувати розгорнуті відповіді на кожне із них, – розповіла студентка гуманітарного факультету, випускниця програми FLEX Неля Бечкало.

Крім того, профільні викладачі іноземних мов шкіл міста мали змогу відвідати семінари-тренінги від досвідчених тренерів США, під час яких усі учасники брали участь у різноманітних інтерактивних іграх, які спрямовані на підвищення рівня їх кваліфікації.

Тож співпраця ПолтНТУ та Посольства Сполучених Штатів Америки буде продовжуватись, адже вже заплановано проведення спільних тренінгів за програмою Global UGRAD під час яких студенти отримають рекомендації з написання есе та подання заявок за програмами обміну. Проведення таких заходів сприяє розширенню міжнародних зв’язків Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка та співпраці з Сполученими Штатами Америки, що в свою чергу дозволить підвищити конкурентоздатність випускників університету на міжнародному ринку праці.

Світлана Сівіцька, Маргарита Лубкова, ІАЦ ПолтНТУ

Перейти до вмісту