Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині розпочався Тиждень безпеки дорожнього руху

DEQr442k_inettools.net_resize_imageГоловним гасло Тижня є «Безпека на дорогах залежить від кожного». Це основний принцип, за яким має діяти держава і кожен окремий громадянин, адже лише спільні дії та партнерство можуть стати реальною силою, яка здатна змінити ситуацію на автошляхах країни на краще.

Організація Об’єднаних Націй визначила головною темою Тижня у 2015 році – проблему травматизму та смертності на дорогах, особливо серед дітей, та поліпшення дорожньої безпеки.

Розпорядженням голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка затверджено Регіональний план заходів проведення Всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху, який включає комплекс заходів, націлених на підвищення обізнаності населення області та усвідомлення кожним найгостріших проблем безпеки дорожнього руху.

Дані Всесвітньої організації охорони здоров’я та інших міжнародних організацій свідчать про кричущу ситуацію з безпекою дорожнього руху в більшості країн. За оцінками ВООЗ, якщо не вжити термінових заходів, до 2020 року аварії на дорогах стануть головною причиною смертності у світі, випередивши серцево-судинні захворювання та СНІД. Дорожньо-транспортні пригоди називають «убивцею № 1» у світі.

За даними офіційної статистики, за 10 місяців 2015 року в Україні сталося 107 324, з них 20 033 ДТП з постраждалими, в яких 25 028 осіб травмовано та 3 124 загинуло, в тому числі постраждало 3 258 дітей до 18 років і 173 дитини загинуло.

З початку 2015 року на території Полтавської області сталося 716 дорожньо-транспортних пригод з потерпілими, в яких 921 особу травмовано та 161 людина загинула.

І це не просто цифри. Це втрачені життя. Це численні зруйновані плани та цілі. Це зруйновані сім’ї. Зруйновані долі. Зруйновані цілком і повністю…

Тому, щоб зберегти своє життя, життя близьких, оточуючих, всі ми маємо знати, дотримуватись правил дорожнього руху і безпечної поведінки та культури на дорозі.

Батьки, не порушуєте правил дорожнього руху та

показуйте дітям позитивний приклад!

Скільки вже сказано і написано про необхідність дотримання правил дорожнього руху. Скільки переконливих слів та трагічних прикладів пішло у пісок людської байдужості… А хто підраховував, скільки сліз пролито після трагедій, що сталися на дорогах? А все тому, що дехто продовжує «гратися» своїм та чужим життям, не поважає колег-водіїв, не задумується над наслідками своїх дій. І дуже прикро, що свою помилку усвідомлює здебільшого після каліцтва або взагалі не встигає усвідомлювати.

Ми не можемо уявити свого життя без транспорту, без доріг, світлофорів, пішохідних переходів. Відстані між районами, установами, магазинами такі значні, що подолати їх можна тільки за допомогою транспорту. Отже, транспорт – наш вірний друг! Але, забуваючи про власну безпеку, нехтуючи правилами дорожнього руху, люди можуть стати жертвою своєї необдуманої поведінки. Адже транспорт може бути не тільки корисним, а й небезпечним, якщо не знаєш правил дорожнього руху.

За статистикою, щогодини на дорогах світу гине 9 дітей. У тридцятьох випадках зі ста їхня загибель пов’язана з їх власною неправильною поведінкою на дорозі, а не з помилкою водія.

Часто діти потрапляють в ДТП із-за того, що під час переходу вулиці розмовляють по мобільному телефону або ж слухають в навушниках музику. Оскільки у цей час розсіюється їхня увага, вони не в змозі контролювати ситуацію на дорозі.

Шкода, що не зважаючи на значну роз’яснювальну роботу, яку проводять державтоінспектори, медики, освітяни, кількість дорожньо-транспортних пригод не зменшується.

Основні правила, які ви повинні знати

батьки і навчати своїх дітей!

  • Зупинитися, перш ніж зробити крок на проїжджу частину.

  • Завжди використовувати підземний перехід, якщо він є.

  • Перетинати дорогу тільки в зазначених місцях (біля світлофора, пішохідним переходом).

  • Не переходити вулицю, почувши сигнал машин екстреної допомоги або спецмашин.

  • Під час переходу вулиці подивитися ліворуч, праворуч і знову ліворуч, переконатися, що немає машин, і тільки після цього переходити вулицю.

  • Триматися подалі від машин, що виїжджають заднім ходом.

  • Ніколи не грати навіть на тихій проїжджій вулиці або дорозі.

  • Не бігти через дорогу.

  • Для переходу дороги треба знайти безпечне місце якомога далі від повороту.

  • Не виходити на проїжджу частину дороги із-за перешкоди.

Життя людини – найцінніший скарб. А безпека на дорозі – це і є, насамперед, безпека життя. І якщо ми спробуємо поводитися інакше – їздити і ходити, як цивілізовані люди, в атмосфері взаємної поваги – це вже буде великий успіх. Тоді й стане менше вінків вздовж наших доріг…

Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА

Перейти до вмісту