Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині хочуть відновити зрошувальні системи

На Полтавщині б’ють на сполох. Ситуація, що склалася в меліоративному комплексі й в цілому з станом водних ресурсів Полтавщини критична. У багатьох районах системи зрошення побудовані більше 25 років тому. Вони вже як морально так і матеріально застаріли.

Як відродити системи зрошення, збільшити рівень води в річках обговорювали учасники „круглого столу” з питання: „Про перспективи використання та збереження меліоративних систем і меліорованих земель області”.

Як зазначив начальник Полтавського облуправління водних ресурсів,заслужений будівельник України Володимир Фомичов на сьогодні ще є можливість відновити зрошувальні системи області. Однак зробити це буде нелегко.

Ситуація, що склалася в меліоративному комплексі й в цілому з станом водних ресурсів Полтавщини критична. Води в річках немає. Загальний стік іде двома річками: Ворскла та Псел. Закритті стоки на річках Хорол, Оржиця та інші. Однак, щоб відродити зрошення треба відновити й елкторлабораторії, лабораторії аналізу ґрунту та інше”, – сказав Фомичов.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко наголосив, що питання це потрібно вирішувати спільними зусиллями. Тому запропонував подати чітку позицію Уряду та ВР, щоб почати процес відновлення.

Зміна клімату зачепила й Полтавщину. Цьогорічна посуха призвела до двох наслідків: загроза майбутнього врожаю озимини та найвищий рівень пожеж в області. Проблема — нестача води. Зниження підземних вод та відсутності опадів дає нам тривожні сигнали для роздумів. Перш за все нам треба проаналізувати та зробити аудит існуюючої системи меліорації та запланувати заходи необхідні для відновлення рівню води в річках. Адже найпростіша система поливу не працюватиме , коли відсутня вода. Зусиллями обласних та місцевих бюджетів ми не відновимо та не створимо всіх умов для відновлення меліоративної системи, але нам треба вийти з чіткою позицією на Кабмін та ВР та почати процес відновлення ”, – сказав Головко.

На сьогодні в області діє регіональна Програма розвитку водного господарства й оздоровлення басейну річки Дніпро. Згідно з нею потрібно проводити низку заходів в тому числі й меліорацію.

У галузь водного господарства вкладено близько 62 млн грн. Таку ж суму планують виділити й на наступний рік. Наразі Програма виконується на 30-40%.

Учасники зустрічі заслухали та обговорили доповіді про сучасний стан зрошувальних систем і проблем їх експлуатації.

Перейти до вмісту