Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Кременчуці вшанували пам’ять померлих під час голодоморів хвилиною мовчання та акцією «Запали свічку»

28 листопада у Кременчуці відбулася благодійна акція «Запали свічку», яка проводиться у дні шанування пам’яті жертв голодоморів. Традиційно учасники заходу на площі Незалежності  виклали  із палаючих свічок символічний хрест в пам’ять про сумні події, коли від штучного голоду померли мільйони наших співвітчизників. Організаторами цього заходу традиційно стали управління у справах сім’ї та молоді виконкому Кременчуцької міської ради, Молодіжний Парламент Кременчука, Кременчуцький міський комітет молодіжних організацій та Кременчуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.  
На великому екрані на площі Незалежності транслювався документальний фільм про жахливі події тих далеких років, з якого кременчужани могли дізнатися про злочинні дії радянської влади, які привели до знищення мільйонів українців. О 16.00 всі учасники заходу приєдналися до Всеукраїнської  хвилини мовчання на знак пам’яті про загиблих від  штучно створеного  голоду співвітчизників.
Після хвилини мовчання до присутніх звернувся  міський голова Віталій Малецький. Він зазначив, що сьогодні кременчужани разом з усім українським народом вшановують  пам’ять про трагедію 1932 – 1933 років в Україні, вчиненого тоталітарним репресивним сталінським режимом, а також голодоморів 1921 – 1922, 1946 – 1947 років в Україні. «Коли у мирний час люди вмирають від голоду, бо так комусь заманулося, – це злочин, якому ніколи й ніде не буде прощення. У наші дні, коли правда про голодомор стала доступною, ми повинні розуміти, що об’єктивна оцінка тих страшних подій не може бути спрямована тільки в минуле. Вона має стати пересторогою на майбутнє», – підкреслив міський голова.  Віталій Малецький. Він звернувся до учасників акції з проханням взяти запалені  «свічки пам’яті» та пройти з ними скорботною ходою до знаку «Жертвам сталінських репресій» та пам’ятного знаку «Героям Небесної Сотні», щоб віддати данину пам’яті всім, хто загинув у різні роки від дій злочинних владних режимів різних років.
Колона кременчужан на чолі з міським головою Віталієм Малецьким,  схиливши голови у скорботі за невинно убієнними людьми, колоною пройшла до пам’ятного знаку «Жертвам сталінських репресій», до підніжжя якого і поставили «свічки  пам’яті».
Перейти до вмісту