Костянтин Грубич у Полтаві презентував свою нову кулінарну книгу (ФОТО, ВІДЕО)
Сьогодні у Полтавській обласній бібліотеці імені Котляревського відомий телеведучий Костянтин Грубич презентував свою нову кулінарну книгу «Смачна країна».
Кілька років Костянтин Грубич проводив телезйомки у найвіддаленіших селах та містечках, досліджуючи гастрономічні особливості різних областей України. Кращі кухарі, ресторатори та просто небайдужі гурмани Закарпаття, Львівщини, Донбасу, Тернопільщини, Київщини, Криму вчили ведучого готувати унікальні страви, рецептура яких передавалася з діда-прадіда.
А нещодавно усі «кулінарні трофеї» він виклав на трьохстах сторінках книги, що вийшла у «Видавництві Старого Лева». Тут є фірмові рецепти від знаних українських шеф-кухарів, шедеври народної кулінарії, чимало призабутих традиційних страв, що їх їли українці протягом багатьох століть.
“У книзі “Смачна країна” у розділі “Полтавщина” я представив рецепти своєї родини. Так як Полтава — це моя батьківщина, я дозволив собі це зробити. “Смачна країна” – це журналістські кулінарні байки. У полтавських байках я розповідаю про те, як у моїй сім’ї готували трояндове варення, наполеон, який пекла моя бабуся, а потім тітка, тернівку. Є рецепт фаршированих галушок. Ці страви – це асоціації з мого дитинства. Я не позиціоную себе, як кухар, я позиціоную себе як журналіст. Читаючи книгу, кожен із читачів має своє щось згадати і доповнити, і тоді ваше сімейне меню стане багатшим. Книга дуже відрізняється від інших, бо більшість книг написані як кулінарні, а я писав її, як культурологічний проект. Це книга, швидше, історій журналістських досліджень, трішечки з гумором, тут кулінарія — це тло, це привід задуматися хто ми є, звідки, для чого, можна сказати, що це навіть філософська книжка, цим і відрізняється від усіх інших”, – розповів Грубич.
Частину з описаного у «Смачній країні» Костя нещодавно приготував під час відкритих майстер-класів у Львові, Києві, Тернополі, Ужгороді, Житомирі, Чернівцях, Івано-Франківську і навіть на Донеччині під час Першого фестивалю вуличної їжі у Краматорську.
Завтра ж, у рідній для Кості Полтаві о 17:00 у «Villa Крокодила», він розповість, як готувати «Фаршировані гарбузи» за рецептом харківського етнографа Валентини Овод.