Ви тут:
Головне Екологія Економіка Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Африканська чума зайшла на Полтавщину всерйоз і надовго – головний ветеринар Аранчій

DSC_0103

Всерйоз і надовго зайшла до нас африканська чума свиней – після Пирятинщини вірус набув розповсюдження і в Гребінківському районі, –  зокрема, підкреслив  головний ветеринарний лікар Полтавської області Сергій Аранчій під час апаратної наради в облдержадміністрації.

За його словами, класика епізоотології сталася на Полтавщині щодо розповсюдження вірусу африканської чуми свиней, коли полтавський селянин на Черкащині на нічному ринку придбав 5 інфікованих поросят і привіз їх у с. Короваї Гребінківського району.

Після загибелі тварин і підтвердження АЧС, гребінчани оперативно ввели заходи з карантину, вилучили у населення поголів’я свиней з подальшим спаленням свинотуш, триває депопуляція диких кабанів та інші заходи для недопущення розповсюдження інфекції. Підприємства працюють в посиленому режимі заходів безпеки.

Проте, недостатньо готовими ветеринарні служби виявилися до карантинних заходів на 40 днів у холодну пору року, без відповідних матеріальних ресурсів. За словами Аранчія, дійшло до кумедного, коли вони використали політичні агітаційні намети – повертали їх навиворіт, щоб не запідозрили в агітації.

Нині через так званий “дизбар’єр” на Гребінківщині за добу проходить 500 машин (траса “Київ-Харків”).

Підприємства підраховують збитки – нарахували вже майже 167 млн грн, хто компенсує затрати на карантинні заходи Пирятинській і Гребінківській РДА- питання лишається відкритим.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко наголосив, що необхідно виділити з обласного резервного чи екологічного фонду кошти для організаційно-матеріального забезпечення недопущення розповсюдження АЧС, а також направити листа до Кабміна про компенсацію заходів на державному рівні.

Ветеринари наголошують: місцевому населенню не можна консервувати тушонку, робити домашні ковбаси і закатувати сало в банки – це як “джин у пляшці”, коли вірус може розповсюдитися з новою силою.

Проблема з розповсюдженням в Україні АЧС є дуже серйозною, адже випадки розповсюдження вірусу зафіксовані недалеко від українських портів, тепер є загроза заборони експорту зернових, вирощених в Україні, адже через зерно також може розповсюджуватися вірус.

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не представляє. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів’я хворих свиней гине. Вірус знищується нагріванням до високих температур.

Перейти до вмісту