Ви тут:
Суспільство Україна 

Виступ Президента України перед відкриттям виставки військової техніки та обладнання «Сила нескорених»

f9eb1d06683a1d338e8ce3c5e94bdeee_1444809390_large

Шановні, дорогі захисники Вітчизни,

Дорогі українці,

Представники дипломатичного корпусу,

Ми повертаємо давню українську традицію вшановувати воїнів-захисників у свято Покрова Пресвятої Богородиці.

Не дарма це відбулося, коли знов, немов у давні козацькі часи, Україна стала захисним муром на східному кордоні Європи.

Ми заплатили велику ціну за те, що зупинили одну з найбільших армій у світі. Тисячі загиблих, більше мільйона біженців. Зруйновані та пограбовані окупантами міста та села.

Така ціна за наші попередні помилки. За те що ми забули, що мир та спокій на даються просто так. Їх треба боронити.

Що в нас було ще на початку минулого року?

Паперова армія, яку зробили такою два з половиною десятиліття бездумного безвідповідального ставлення до Збройних Сил, злочинного недбальства, корупції, проникнення в українську систему безпеки і оборони російських спецслужб.

Рік тому перші українські герої поклали свої життя аби виграти, виграти такий необхідний для України час. За кілька кварталів звідси, на Майдані, вони формували перші загони, створеної тоді, після Революції Гідності, Національної гвардії й добровольчі батальйони.

За покликом серця, а не за повісткою всі вони тоді пішли боронити Україну.

Агресор розраховував, що українська держава впаде від першого сильного поштовху. Але він не взяв до уваги український народ.

Ця виставка розповідає, що було зроблено за останні півтора роки. Те, що ми змогли разом, усі українці, увесь об’єднаний український народ. Бійці, волонтери, робітники та інженери на військових заводах, дипломати та навіть урядовці.

Подивіться, спільними зусиллями ми спромоглися трохи більше ніж за рік спільно створити сучасну боєздатну, патріотичну і ефективну армію.

Ми змусили запрацювати військові заводи в три зміни, без вихідних. Разом ми скрутили в оборонпромі шию гідрі корупції у військових поставках. Спільно з волонтерським десантом в Мінобороні разом одягли, нагодували, підготували десятки тисяч військовослужбовців.

І це під час глибокої економічної кризи в країні, що викликано війною.

Відродивши українську армію в таких скрутних умовах, врешті решт ми здали найважливіший тест – тест на державність.

Україна може не тільки себе захистити. Зараз ми демонструємо, що Україна здатна проводити ефективні реформи.

У цій експозиції ви можете побачити обгорілий український прапор. Саме його два тижні тому в Нью-Йорку на 70-й ювілейній сесії Генеральної Асамблеї Організацій Об’єднаних Націй українські активісти під час виступу російського президента розгорнули в залі ООН.

Прапор, що разом з бійцями 93-ї окремої механізованої бригади пройшов горнило Іловайську. Його знайшли у вщент згорілій вантажівці, яку, разом з нашими бійцями розстріляли росіяни, що гарантували їм безпечний вихід з оточення.

Горіла земля, плавився метал. Але прапор вцілів, аби стати символом нескореної України. України, що не тільки встояла, але й загартувалася в цій страшній війні.

Мудрець це не той, хто не робить помилки. Це той, хто на них вчиться. Українці так само як і раніше цінують людські життя. Так само як і раніше більше за все цінують мир. Але за цей рік ми дізналися, що любити мир це серед іншого означає і бути здатним його захистити.

Нам вдалося призупинити гарячу фазу конфлікту. Але ситуація на жаль все ще приховує величезні ризики і небезпеки.

Тому я вже неодноразово зазначав – розслаблятися немає підстав.

Ми мусимо докладати ще більших зусиль щоб продовжувати якісно оснащувати Збройні Сили України.

Це складно, витратно, дорого. Це відволікає величезний людський потенціал, матеріально-технічні запаси, фінанси, ресурси від головної мети держави – забезпечення добробуту своїх громадян.

Це важкий тягар на ще не зміцнілий від багатьох потрясінь державний організм. Але, на жаль, іншого шляху не існує.

Сьогодні, на цій виставці ви зможете побачити зразки військової техніки і не тільки українського виробництва. Тут є техніка, яка передана нам нашими союзниками і партнерами.

І в особі присутніх тут представників іноземних держав я хочу подякувати вашим країнам і вашим народам за ту вкрай необхідну підтримку і допомогу, яку ви надали і надаєте Україні та нашим мужнім захисникам.

Нам не потрібні іноземні солдати – українці мають достатньо військової майстерності та сили духу, щоб захистити свою землю від окупантів. Але ми вдячні за оборонну нелетальну зброю, яку нарешті ми почали отримувати.

На цій виставці ви побачите останні новинки, які вже надходять на озброєння наших захисників.

Та найголовніша їхня сила в тому, що вони воюють за Правду, вони захищають рідну українську землю. Тому сила цієї зброї зростає у багато разів.

Дякую вам,

Зі святом Захисника Вітчизни!

Зі святом Покрови Пресвятої Богородиці!

Слава Україні!

джерело: АП

Перейти до вмісту