Ви тут:
Суспільство Україна 

Володимир Демчишин закликав ЗМІ та громадськість приєднатися до контролю за відкритістю проведення тендерних закупівель державними енергетичними підприємствами

фото: rbc.ua
фото: rbc.ua

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин та т.в.о. директора ДП «НЕК «Укренерго»   Всеволод Ковальчук під час прес-конференції, що відбулась сьогодні, 22 жовтня в приміщенні Міненерговугілля, розповіли про забезпечення прозорості тендерних закупівель при оновленні магістральних мереж.

Міністр звернув увагу на потребу модернізації енергосистеми України. Зокрема, наголосив на важливості роботи ДП НЕК «Укренерго» в цьому напрямку, а також поінформував про фінансову сторону діяльності компанії. «Щоб підтримати мережі в належному стані, компанія використовує кошти за рахунок тарифу, кошти ЄБРР та інших міжнародних фінансових інституцій», – зазначив Володимир Демчишин. Також він окреслив основні завдання, які стоять перед енергосистемою: підвищення ефективності роботи, зменшення втрат та забезпечення стабільної роботи. Міністр особливо наголосив на необхідності модернізації мереж, адже тільки в такий спосіб можна збільшити видачу потужності АЕС. Серед важливих спільних з ЄБРР та ЄІБ проектів Міністр назвав будівництво ПЛ 750 кВ «Рівненська АЕС – підстанція «Київська», яка спроможна забезпечити суттєве підвищення надійності та якості електропостачання споживачів регіону, а також передачу надлишків потужності атомних електростанцій в обсязі 1000 МВт, та інвестиційний проект «Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська». Будівництво ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська забезпечить зняття обмежень видачі потужності Запорізької АЕС, підвищення надійності електропостачання споживачів Південної електроенергетичної системи, допоможе видати потужність 700 МВт у енергосистему України. Повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Також Володимир Демчишин наголосив на перспективах синхронізації енергосистеми України з Об’єднаною енергосистемою країн Європейського Енергетичного Співтовариства, що потребує додаткового фінансування заходів з модернізації енергомереж та приведення її у відповідність до європейських стандартів. «Ми хочемо синхронізувати нашу енергетичну систему з європейською ENTSO-E, певні кроки вже робляться щодо синхронізації з молдавською та румунською системами. Заступник Міністра Олександр Светелік дуже активно до цього процесу залучений, і він зараз перебуває на переговорах з представниками Молдови та Румунії. Європейцям наша енергетична система цікава тим, що у нас є регулюючі потужності гідроенергетики, у нас є дуже суттєві потужності атомні, у нас є потужності гідроакумулюючих станцій. Ті всі потужності, які є, можуть бути використані тільки у випадку, якщо будуть належним чином підтримуватися мережі», – сказав Володимир Демчишин.

Щодо закупівлі трансформаторів Міністр зазначив, що це питання розглянуте фахівцями, погоджене з НКРЕКП, і зараз перебуває під пильною увагою Міненерговугілля. «Тендери потрібно проводити максимально прозоро», – наголосив він та закликав представників ЗМІ приєднатися до здійснення контролю за відкритістю проведенням тендерів на закупівлю обладнання, виявляти факти навмисного затягування процедур. «Нам важливо, щоб реалізовувалися проекти», – наголосив Міністр.

Всеволод Ковальчук, виступаючи, зазначив, що компанія прагне збільшити потенціал та сформувати резерв компаній, разом з якими готові реалізовувати амбітні інвестиційні проекти. «Нас чекає об’ємна реконструкція діючого обладнання та електромереж, які відпрацювали свій ресурс і вимагають модернізації, реконструкції, а деяких випадках – заміни», – наголосив він. Проте, за його словами, тоді як вартість електроенергії за останні 5-7 років гідроелектростанцій зросла в 10 разів, атомної генерації – в 5, тариф «Укренерго» зріс усього в 1,5 рази, тому компанія тільки 15-20% потреб забезпечує за рахунок тарифу і залучає кошти міжнародних фінансових інституцій.

Також Всеволод Ковальчук наголосив на важливості залучення якомога більше компаній до участі в тендерах. «Ринок та чесна конкуренція – найкращі фактори формування справедливих цін на товари та послуги», – наголосив він. Також він розповів про необхідність модернізації та заміни трансформаторів. «На сьогодні приблизно з 360 агрегатів 150 відпрацювали свій ресурс», – повідомив він. Всеволод Ковальчук зазначив, що протягом найближчих кількох років не станеться непередбачуваних ситуацій навіть, якщо не інвестувати кошти в оновлення основних фондів, проте за ці роки вся енергосистема буде зношена, і тоді потрібні будуть одночасно величезні капіталовкладення, тож потрібно діяти на перспективу.

«Усі нові закупівлі будуть максимально публічними; всі компанії, що відповідають мінімальним вимогам, будуть допущені до торгів. Наразі співробітниками ДП «НЕК «Укренерго» ведеться робота щодо вдосконалення тендерної документації, аби умови участі у торгах були максимально зрозумілими для кожного», – запевнив В.Ковальчук. « У них можуть брати участь не тільки виробники, але і незалежні постачальники. Ми не вимагаємо від учасників наявності власної виробничої і сервісної інфраструктури в Україні, достатньо залучити по договорах оренди чи підряду сервісні центри чи ремонтні бази і лабораторії. За нашою інформацією, їх не менше 5-6 є в Україні, крім Запорізького трансформаторного заводу», – зазначив він.

За його словами, програма реконструкції погоджена з НКРЕКП, і до 2020- 2025 року можна замінити застарілі та неефективні агрегати.

Перейти до вмісту