Ви тут:
Економіка Полтавщина Суспільство 

Україна стягне з Полтавської газонафтової компанiї рентну плату вище 28% – суд

admos-gifts.ru

Апеляцiйний суд Киева скасував рiшення Печерського районного суду Киева вiд 8 червня, яким той забороняв державi Україна стягувати з британської компанiї JKX Oil&Gas, яка володiї “Полтавською газонафтовою компанiею”, рентну плату за користування надрами при видобутку природного газу бiльше 28%.

Як сказано в ухвалi Апеляцiйного суду, в червні у Києві Печерський суд iмплементував рiшення надзвичайного арбiтра Торговельної палати Стокгольма вiд 14 сiчня 2015 року за позовом JKX Oil&Gas Plc проти України.

Суд апеляцiйної iнстанцiї дiйшов висновку, що це рiшення арбiтражу суперечить вимогою податкового кодексу України.

“Надання судам компетенцiї змiнювати розмiри податкiв/обов’язкових платежiв усупереч нормам кодексу (податкового) було б порушенням установлених у державi основних, визначальних принципiв оподатковування, тому визнання й виконання Арбiтражного рiшення порушуе публiчний порядок держави Украiна”, – сказано в документi.

Суд апеляцiйної iнстанцiї дiйшов висновку, що в результатi зазначених змiн ставок рентної плати державний бюджет Украiни в 2015 роцi може зазнати iстотних втрат.

Зокрема, оцiннi втрати бюджету за квiтень-грудень 2015 року можуть становити 447,93 млн гривень.

Як повiдомлялося, JKX Oil&Gas звернувся iз проханням до мiжнародного арбiтражного суду стягнути 180 млн доларiв як компенсацiю за нiбито завищену рентну плату за користування надрами, що оплачувала “Полтавська газонефтяная компанiя”, починаючи з 2011 року.

Верховна Рада встановила на постiйнiй основi ставки плати за користування надрами для видобутку природного газу, що реалiзується не для потреб населення, на рiвнi 55% (для газу з покладiв до 5 км) i 28% (для газу з покладiв бiльше як 5 км).

Основним активом JKX Oil&Gas в Украiнi є “Полтавська газонафтова компанiя” з видобутком вуглеводнiв на Iгнатiвському, Мовчанiвському, Зеландсько-Нiколаєвському, Руденкiвському, Заплавському, Елизаветiвському, Червоноярському, Схiдному родовищах у Полтавськiй областi.

Перейти до вмісту