Ви тут:

Щодо оподаткування сум середнього заробітку працівника, призваного на військову службу

Головне управління ДФС у Полтавській області повідомляє, що ДФС України листом від 08.10.2015 № 21378/6/99-99-17-03-03-15 роз’яснено порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб і нарахування та утримання єдиного внеску з сум середнього заробітку працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на строк більше одного року, а саме:

Питання нарахування та виплати підприємствами, установами, організаціями середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на строк більше одного року, а також виплати таким працівникам компенсацій з бюджету у межах середнього заробітку та визначення нормативно-правових документів, які є підставою для виплати цих компенсацій, не належить до компетенції ДФС, а знаходиться в правовому полі Мінсоцполітики.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), пп. “и” пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 якого передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Крім того, згідно з частиною сьомою ст. 7 від 08.07.2010 №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) не нараховується на виплати та не утримується єдиний внесок з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Разом з цим пп. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 Кодексу визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Статтею 2 Закону України від 24 березня 1995 року N 108/95-ВР “Про оплату праці” (далі – Закон N 108) визначено структуру заробітної плати, яка включає, зокрема, додаткову заробітну плату.

Пунктом 1 частини першої ст. 7 Закону N 2464 передбачено, що базою нарахування єдиного внеску для роботодавців та найманих працівників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом N 108.

Враховуючи зазначене, у разі нарахування (виплати, надання) роботодавцем суми середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на строк більше одного року, вказаний дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб і базою нарахування та утримання єдиного внеску.

Якщо роботодавець нараховує працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на строк більше одного року, середній заробіток та не подає звіти на отримання компенсаційних виплат із бюджету (наприклад, через проблеми із засвідченням звітів військкоматами) і відповідно не отримує такі компенсації, то сума середнього заробітку, що виплачується за рахунок коштів роботодавця у складі заробітної плати, є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб і базою нарахування та утримання єдиного внеску.

При нарахуванні мобілізованим працівникам доходу у вигляді середнього заробітку, що компенсується з бюджету, вказаний дохід не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та не є базою нарахування та утримання єдиного внеску.

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Полтавській області

Перейти до вмісту