Ви тут:
Україна 

Розпочаті реформи з децентралізації мають отримати правову основу через внесення змін до Конституції, – УАРОР

image001Українська асоціація районних та обласних рад (УАРОР) вкотре висловила підтримку розпочатим в Україні реформам, спрямованим на децентралізацію влади, передачу повноважень місцевому самоврядуванню.

«Розпочаті реформи з децентралізації та модернізації місцевого самоврядування на принципах, закладених в Європейській хартії місцевого самоврядування, мають отримати конституційно-правову основу через внесення змін до Основного закону в частині, що стосується місцевого самоврядування». На цьому наголошується у зверненні Української асоціації районних та обласних рад, адресованому Президенту України, Голові Верховної ради України та Прем’єр-міністру України. Звернення члени Правління Асоціації прийняли на черговому своєму засіданні 9 жовтня.

У документі зазначається, що Асоціація свого часу надала ряд пропозицій щодо внесення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування, які у більшості враховані та відповідають потребам суспільства і вирішують основні задачі, покладені на нього в контексті реформи місцевого самоврядування. Водночас, вважають члени Правління УАРОР, на обласному та районному рівнях відсутня можливість виконувати передані повноваження в межах чинної Конституції.

«На вирішення даного питання спрямовані зміни до Конституції України в частині децентралізації влади, а саме передбачення правових підстав для створення виконавчих органів районних та обласних рад. Асоціація позитивно оцінює досягнуті результати в тому, що проект змін до Конституції отримав схвальні висновки Венеціанської комісії та Конституційного Суду України, а також прийняття його у першому читанні Верховної Ради України. Тому Українська асоціація районних та обласних рад наголошує на необхідності якомога швидшого прийняття змін до Конституції України та закликає всі політичні сили припинити спекуляції навколо цієї теми», – йдеться у документі.

 

Перейти до вмісту