Ви тут:
Головне Медицина Полтавщина Суспільство 

Полтавцям розповіли про щеплення та профілактику поліомієліту

55e7222a8dfc5Поліомієліт є гострим інфекційним вірусним захворюванням, що вражає нервову систему. Основний удар при поліомієліті припадає на сіру речовину спинного мозку. Крім цього, вірус поліомієліту викликає запальне ураження слизової кишківника і носоглотки, на кшталт кишкової інфекції або ГРЗ. Це інфекційне захворювання викликає вірус поліомієліту трьох антигенних типів: I, II і III типу. Спалахи епідемій поліомієліту пов’язані, як правило, з вірусом I-го типу.

Джерелом зараження поліомієлітом може стати хвора людина, незалежно від форми захворювання. Крім того, носій вірусу може не мати певних симптомів цієї хвороби. Вірус поліомієліту передається через забруднені руки, їжу, воду, побутові речі. Можливо також зараження поліомієлітом при купанні в забруднених водоймищах

Віруси зберігають життєздатність у воді, молоці, фекаліях тривалий час – до 4 міс. На поліомієліт найчастіше хворіють маленькі діти (як правило, до шести років), але можуть хворіти і дорослі. Передача вірусу поліомієліту відбувається, як правило, фекально-оральним шляхом унаслідок високої концентрації збудника у фекаліях зараженої людини. Крім того, не виключений повітряно-крапельний механізм зараження. Вірус поліомієліту в організм людини потрапляє через слизову кишківника або носоглотки.

Першими ознаками поліомієліту найчастіше бувають біль у горлі, кашель і нежить, що супроводжуються нудотою, блюванням і рідким стулом. Крім цього, дуже часто спостерігається різке підвищення температури тіла, біль в кінцівках, неможливість стати на ноги, підвищена пітливість. Людина відчуває нездужання і втому. Характерним для поліомієліту є параліч м’язів. Параліч діафрагми може призвести до серйозних порушень дихальної функції, що може стати причиною смерті людини.

Інкубаційний період поліомієліту становить від 5-ти днів до 12-ти, рідше – від 2-х до 35-ти днів. Поліомієліт відомий у двох формах: непаралітичній і паралітичній.

При появі ознак захворювання необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

Щоб захистити себе від поліомієліту:

​ часто мийте руки з милом;

​ провітрюйте приміщення декілька разів на день;

​ частіше проводьте вологе прибирання приміщень;

​ вживайте тільки кип’ячену або спеціальну води для пиття, добре вимиті (бажано з милом) овочі та фрукти;

​ молоко вживайте тільки в кип’яченій або пастеризованому вигляді;

​ не купайтеся в забруднених водоймищах;

​ знищуйте мух (які є переносниками інфекції) та надійно захищайте від них продукти харчування.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Величезне значення у профілактиці поліомієліту має вакцинація, яка дає довічний імунітет.

ВАЖЛИВО ПРО ЩЕПЛЕННЯ

Вакцинація (або щеплення) – це спосіб масової профілактики інфекційних хвороб. Вакцинація – одне з найбільших досягнень системи охорони здоров’я усіх часів. Вона знижує дитячу смертність від масових інфекцій, збільшує очікувану тривалість життя та забезпечує активне довголіття. Неважко уявити, які наслідки очікує людство у випадку припинення проведення щеплень, чи навіть короткочасного зниження обсягу їх проведень.

Сьогодні науковими центрами розроблено спеціальні календарі щеплень. Вони дозволяють максимально захистити людину від захворювання важкими і небезпечними інфекціями. Для захисту від кожної хвороби підбирається найоптимальніший варіант вакцини.

Під час потрапляння вакцини в організм, імунна система уважно вивчає її, запам’ятовує і починає виробляти спеціальні речовини для її знищення. Речовини-«вбивці» діють вибірково, у людини з’являється специфічний імунітет. Вакцина «навчає» імунну систему, готуючи її до боротьби з «повноцінною» інфекцією. Людина при цьому не хворіє або хворіє у легкій формі.

Вакцинуючись, людина отримує високоефективний засіб захисту від інфекційної хвороби на певний термін. Але вакцинація, як будь-який лікарський засіб, не може повністю виключити ризик розвитку побічних ефектів. Проте він у тисячі раз нижчий, ніж наслідки перенесеної інфекції.

Побічні реакції при проведенні планових щеплень сьогодні зустрічаються рідко.

Підготовка дитини до щеплення

Пам’ятайте, що щеплення може отримати тільки здорова дитина.

-​ Зведіть до мінімуму можливість застуди у дитини та вживання продуктів харчування, які можуть викликати алергічну реакцію;

-​ Дотримуйтесь рекомендованих інтервалів між щепленнями;

-​ Проведіть обов’язковий огляд лікарем та термометрію перед проведенням щеплення.

Для профілактики поліомієліту до схеми імунізації (календаря щеплень) введено одну з найнебезпечніших вакцин сучасності. Технології, що використовуються при її виробництві, гарантують повну інактивацію вірусу.

Сьогодні із впевненістю можна говорити, що вакцинопрофілактика не тільки ефективний метод попередження поліомієліту, а й надійний засіб активного довголіття!

Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації

Перейти до вмісту