Ви тут:
Вибори 2015 Суспільство 

Олег Кулініч пропонує змінити принципи нарахування субсидій

Кулініч Олег Іванович(1)

Народний депутат Олег Кулініч, член депутатської групи «Партія «Відродження», пропонує змінити принципи нарахування субсидій – підвищити мінімальний розмір доходу на члена сім’ї, починаючи з якого нараховується субсидія (нині – 1700 грн), а також не враховувати дохід від оренди земельних паїв на селі при розгляді цього питання.

Про це нардеп заявив на брифінгу у Верховній Раді, додавши, що відповідні запити і звернення ним вже були зареєстровані й направлені в Міністерство соціальної політики.

«Для розв’язання проблеми навіть не треба змінювати законодавство, адже Мінсоцполітики все це може вирішити на рівні підзаконного акту», – зазначив Кулініч.

Зі слів народного депутата Олега Кулініча, члена депутатської групи «Партія «Відродження», у сільській місцевості люди не можуть отримати субсидію через те, що при її нарахуванні беруться до уваги доходи, отримані від оренди земельних паїв. Олег Кулініч навів конкретний приклад – подружжя пенсіонерів із села Велика Павлівка Зіньківського району звернулося до нього з цієї проблемою як до депутата-мажоритарника від 147-го виборчого округу.

«Пенсія чоловіка – 2200 грн, у дружини пенсія 1100 грн. Начебто розмір доходу 3300 грн на двох дозволяє їм отримати субсидію, бо це не перевищує 1700 грн на кожного. Але в цих пенсіонерів є два паї, які дають їм приблизно 8 тис. грн. на рік. Відповідно, субсидію вони не отримають. Для того, аби зимою протопити їхній будинок, необхідно 700 кубів газу, а це – 4300 грн. на місяць. Це більше, ніж обидві їхні пенсії, а ще ж треба щось їсти, лікуватися», – розповів народний депутат.

У той же час, як зазначає Олег Кулініч, при нарахуванні субсидії існує й інше недопрацювання, яке заважає людям без належних доходів її отримати.

Так, при нарахуванні субсидій у 2015 році люди подають довідку про доходи за 2014 рік, наприклад, будучи звільненими в кінці 2014-го чи на початку 2015 року. Виходить, що за цією довідкою в 2014 році людина мала рівень заробітної плати, який перевищує 1700 грн, але зараз, будучи безробітною, не має можливості оформити субсидію.

«У містах така ситуація є типовою. Людина працювала у 2014 році й отримувала більш-менш непогану зарплатню, а потім її в кінці року скоротили. У 2015 році вона не працює, але і субсидію не отримує, бо її середньомісячний дохід у минулому році перевищував цю суму», – пояснив політик.

Із його слів, гарна статистика Міністерства соціальної політики про те, що 2,8 млн. українських сімей отримують субсидії, має право на існування, але коли йдеться про життя конкретних людей, то все виглядає набагато гірше.

Тож Олег Кулуніч наполягає – на початку опалювального періоду влада повинна консолідуватися навколо вирішення питання субсидій як одного з найбільш нагальних у суспільстві.

Перейти до вмісту