Ви тут:
Головне Економіка Полтавщина Суспільство 

Екс-директора полтавського заводу “Знамено” засудили до 6 років ув’язнення

1424945534_sud

14 жовтня Московський міський суд (суддя Андрій Расновський) визнав колишнього директора полтавського заводу «Знамено» 73-річного Юрія Солошенко винним у  шпигунстві на користь України (ст. 276 КК РФ) та засудив його до шести років ув’язнення з відбуванням у колонії суворого режиму.

При винесенні вироку суд застосував принцип нижчої межі покарання, адже кримінальна стаття КК РФ про шпигунство передбачає покарання від 10 до 20 років позбавлення волі – повідомляє сайт “Слова & Смисли”.

SoloshenkoЗгідно з вироком, до вступу його в законну силу Юрій Солошенко залишиться під арештом, а в дохід держави повинно бути внесено 6000 доларів, які підсудний збирався використовувати для вчинення злочину.

У зв’язку з тим, що матеріали справи містять гриф «Таємно», оголошення вироку, як і сам судовий процес, проходив у закритому режимі.

На оголошенні вироку був присутній консул України.

Сам засуджений визнав свою провину і не має наміру оскаржити вирок.

Адвокат заявив, що Солошенко може бути екстрадований в Україну.

Як повідомлялося, Юрія Солошенко затримали під час 1-денної поїздки до Москви в серпні минулого року, куди він вирушив з питання купівлі-продажу обладнання на запрошення свого знайомого.

Син засудженого, Олександр Солошенко, вважає, що той запросив його батька і фактично виманив засудженого на територію Росії – ймовірно, за завданням російських спецслужб.

Олександр Солошенко так прокоментував кримінальну справу проти свого батька:

«Всі знають, що батька «підставив» знайомий, з яким він співпрацював і якому довіряв. Мій батько 50 років в оборонній промисловості. У нього були налагоджені контакти, так що і на пенсії до нього зверталися, що з одного, що з іншого боку. Адже підприємство, яким він керував, виживало за рахунок російських замовлень: за часи Незалежності не надійшло жодного держзамовлення. Так що нічого секретного ні у нас, ні у росіян не було – це була єдина система. І звинувачення в шпигунстві – це просто абсурд. Чіткого розуміння, чому затримали батька, ні в кого немає. Варіанти: потрібні «шпигуни», потрібні гучні справи. Мій батько навряд чи представляє інтерес для Міністерства оборони Росії або ФСБ. Просто він став розмінною монетою в брудній російській політиці».

На полтавському заводі «Знамено» Юрій Солошенко працював з середини 1960-х років, останні 20 років роботи був його директором. Пішов на пенсію у 2010 році у зв’язку із фактичною зупинкою діяльності заводу.

Процес Юрія Солошенко вважається одним з трьох найбільш гучних політичних процесів, що виникли у зв’язку з російсько-українським конфліктом, – поряд зі справами Надії Савченко та Олега Сенцова.

Перейти до вмісту