Ви тут:
Суспільство 

Законодавством не передбачено права чи обов’язки надавачів житлово-комунальних послуг вимагати і зберігати копії документів

Існуюча практика підприємств, що надають житлово-комунальні послуги, під час укладання договорів вимагати від споживачів надавати копії документів суперечить законодавству про захист персональних даних.

Така позиція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини підтримана Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  (НКРЕКП). Листом від 05.08.2015 р. № 7990/15/61-15 НКРЕКП підтвердила, що ненадання заявниками копій документів або ненадання дозволу на виготовлення таких копій не може бути підставою для відмови в укладенні таких договорів про надання житлово-комунальних послуг чи послуг з енергопостачання.

Статтею 6 Закону України «Про захист персональних даних» встановлено, що обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. 

Правовідносини, що виникають між виробниками, виконавцями, споживачами у процесі створення, надання та споживання житлово-комунальних послуг регулюються Законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про електроенергетику», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про теплопостачання» і низкою інших нормативно-правових актів.

Згідно із затвердженими формами типового договору, в ньому має бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові, паспортні дані, реєстраційний номер облікової карки платника податків, адреса тощо. Зважаючи на те, що договори про надання зазначених послуг мають укладатися з власником житлових або нежитлових приміщень, надавач послуг має перевірити документи, що підтверджують право власності (користування).

Таким чином, прохання пред’явити документи з метою підготовки згаданих договорів є цілком законною вимогою.
Водночас законодавством не передбачено права чи обов’язку надавачів послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, а також послуг з користування електричною енергією, утримання будинків і споруд та прибудинкових територій вимагати і зберігати копії зазначених документів. Відтак, обов’язок споживачів надавати копії зазначених документів відсутній. Збирати і зберігати їх надавач житлово-комунальних послуг може лише за добровільною згодою споживачів.

Перейти до вмісту