Ви тут:

У Полтаві запровадять партиципаторне бюджетування

міська рада

Депутати Полтавської міської ради шостого скликання одноголосно затвердили Положення про бюджет участі, бланки подання та аналізу проектів.

Партиципаторний, громадянський бюджет, бюджет участі працює в багатьох містах світу.

Як повідомляє прес-служба міськради, у Польщі він був запроваджений у м. Сопот у 2011 році, і з того часу біля 100 польських міст у різних формах реалізують цей принцип участі мешканців у міському бюджетуванні.

Основна його ідея полягає у залученні громадян безпосередньо до процесу прийняття рішень з розподілу бюджетних коштів на реалізацію їх власних проектів. Фактично – це використання норм прямої демократії, що має на меті покращити рівень комунікації між людьми та між громадою і владою.

Як розроблялося Положення?

З пропозицією підтримки запровадження бюджету участі виступила польська Фундація PAUCI. Наразі участь у цьому проекті беруть Чернігів, Полтава і Черкаси. У Полтаві над розробкою Положення спільно працювали члени відповідної робочої групи, до якої входять депутати, посадовці та громадські активісти. Голова робочої групи – секретар міської ради Оксана Деркач.

Як подаються проекти?

Жителі міста, за віком старші 16 років, створюють проект, який може стосуватися усього міста або одного з трьох районів чи торкатися проблем певної суспільної групи. Тематика проектів може бути дуже різноманітною: благоустрій громадського простору, ремонт вулиць, вело-інфраструктура, дитячі, спортивні майданчики, проведення фестивалів, конкурсів, вирішення соціально значущих питань тощо.

Оформивши документ відповідним чином, автор має зібрати 15 підписів на його підтримку і надіслати до міської ради поштою за адресою: м.Полтава, вул.Жовтнева, 36 та електронною поштою у вигляді відсканованого оригіналу документу.

Вимоги до проекту такі:

– реалізація в межах одного календарного року;

– компетенція органів місцевого самоврядування;

– відповідність чинному законодавству України;

– здійснення на землях, які належать на праві комунальної власності територіальній громаді м.Полтава;

– відповідність затвердженій містобудівній документації;

– реалізація на засадах публічності;

– не обмежуватися лише виконанням проектної документації;

– не носити фрагментарний характер;

– не суперечити діючим програмам міста;

-не перевищувати витрати на утримання до вартості реалізації.

До пропозиції проекту обов’язково додається вартість її реалізації, відповідно до міського ціннику, який затверджуватиметься рішенням сесії міської ради не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку подання пропозицій проектів.

Міський цінник – перелік товарів, робіт, послуг, необхідних для реалізації проектів із зазначенням ціни за одиницю.

Хто і як визначає проекти до реалізації?

Проводиться формальна перевірка проекту та детальна верифікація членами Експертної групи, яка визначає можливість включення проекту до бланку для голосування.

Обиратимуть найкращі проекти громадяни міста шляхом голосування. Кожен житель може підтримати не більше однієї пропозиції загальноміського та трьох пропозицій районного характеру. Голосування проводитиметься в електронному вигляді на сайті міської ради та у пунктах для голосування.

Рекомендованими до реалізації вважатимуться ті проекти, які набрали найбільшу кількість балів за рейтинговою системою.

Про фінансову основу

Партиципаторний бюджет м.Полтава на 2017 рік складатиме не менше 0,1% від загального обсягу міського бюджету.

На загальноміські та районні проекти виділяється по 50% від загального обсягу бюджету участі. 30% від суми коштів, виділеної на райони, становить базову та ділиться рівномірно між трьома районами, 70% від суми коштів, виділеної на районні проекти, ділиться відповідно до загальної площі району та кількості жителів району.

Наразі триває робота над розробкою відповідної міської цільової програми, яка визначатиме терміни проведення та фінансування етапів, над промоційною кампанією бюджету участі, підготовкою графіку проведення зустрічей, міського ціннику та до етапу безпосереднього подання проектів.

Перейти до вмісту