Ви тут:
Головне Економіка Полтавщина Суспільство 

На урочистості 150-річчя Полтавського с/г товариства завітали два нардепи

DSC_0016

Сьогодні на урочистості з нагоди 150-річчя Полтавського товариства сільського господарства до обласного театру Гоголя завітали два народних депутати – Тарас Кутовий і Іван Кириленко.

Крім того, приїхав прямий нащадок Василя Кочубея, генписаря Війська Запорозького та першого керівника  Полтавського товариства сільського господарства, Алекс Кочубей.

Учасникам свята продемонстрували історичний фільм, а Віктор Вергунов, член-кореспондент НААН, розповів історичні віхи товариства сільського господарства, створеного на принципах науковості. Йшлося про те, що Полтавщина завдяки цій організації вже півтора століття є однією з найуспішніших аграрних регіонів.

Передумовою створення Товариства було скасування кріпосного права у 1861 році та реформи аграрного сектору, які примусили пристосовуватися аграріїв до нових умов господарювання і конкуренції.

Кооперативне об’єднання, одним із яких і стало Полтавське товариство сільського господарства, виникло у 1865 році. Засновниками товариства були великі землевласники з ініціативи князів Кочубеїв.

На основі товариства аграрії підвищили культуру землеробства за допомогою впровадження раціональних сівозмін, організації дослідних полів, публікації спеціальних видань, придбання насіннєвого матеріалу, підвищили урожайність та збут сільськогосподарської продукції. Нині Семен Антонець на основі “Агроекології” є продовжувачем кращого досвіду органічного землеробства.

Народні депутати, голова Полтавської ОДА Валерій Головко та голова облради Петро Ворона дякували аграріям за їхні здобутки та стабільне зростання виробництва АПК.

Зачитали і привітання від спікера Верховної ради Володимира Гройсмана, який назвав село життєвим коренем українського народу та оцінив вклад полтавських аграріїв у забезпечення продовольчої безпеки. 

“Ми не повинні втрачати віру в розвиток нашої землі”, – зокрема, підкреслив голова обласної ради Петро Ворона:

Кращих працівників сільського господарства та науковців представники влади нагородили медалями, дипломами, грамотами та подарували святковий концерт.

Перейти до вмісту