Ви тут:
Україна 

Максим Мартинюк презентував на засіданні Кабінету Міністрів пакет реформ щодо розвитку земельних відносин в Україні

23 вересня на виїзному засіданні Кабінету Міністрів у Полтаві Голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк презентував пакет реформ, спрямованих на розвиток земельних відносин в Україні.

Їх реалізація значно спростить процедури оформлення землі, а отже ефект відчують усі громадяни. Кількість візитів до органів державної влади для оформлення земельної ділянки скоротиться в п’ять разів – з 10 до 2, середній термін проходження усіх процедур – 4 місяці. Зараз оформлення ділянки триває від шести до дванадцяти місяців, а в окремих випадках, зокрема в м. Києві, затягується до двох років. Також реформи спрямовані на детінізацію ринку землі та ліквідацію корупції – потужним інструментом боротьби зі зловживаннями стане введення Держгеокадастром безконтактних адміністративних послуг.

Пропозиції були розроблені за дорученням Прем’єр-міністра Держгеокадастром у тісній співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ та за участі європейських партнерів з проекту технічної допомоги Twinning.

“Прем’єр-міністром було визначено 8 ключових завдань щодо розвитку земельних відносин в України. Глобально їх можна об’єднати метою – а це ліквідація корупції і децентралізація з раціональним використання земель, які є основним національним багатством держави”, – повідомив Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк.

У рамках цих доручень Держгеокадастром були сформовані такі пропозиції.

– Для спрощення процедури оформлення у власність земельних ділянок розробляється система, яка передбачає всього два візити громадянина до органів державної влади. Перший раз – для подання заяви про отримання земельної ділянки, другий – для оформлення документа, який посвідчує право власності. Всі бюрократичні процедури, пов’язані з оформленням землі, пропонується покласти на ЦНАПи. Пілотні проекти для напрацювання алгоритмів уже реалізуються в окремих ЦНАПах Київської, Чернівецької, Дніпропетровської областей на підставі укладених меморандумів з Держгеокадастром.

– Пропонується законодавчо закріпити зобов’язання місцевих рад розглядати земельні питання не рідше, ніж раз на два тижні. План мінімум – вийти на середній термін оформлення ділянки в 4 місяці (зараз – до двох років).

– Щоб глобально вирішити проблему використання земель без оформленого права власності слід впровадити низку заходів, які піднімуть собівартість незаконного використання землі вище точки рентабельності. Пропонується запровадити кримінальну відповідальність за самовільне зайняття земельних ділянок; встановити кінцевий термін оформлення державними підприємствами своїх земель, а в разі порушення цих термінів – зараховувати такі землі до земель запасу; за рішенням суду вилучати сільгосппродукцію, вирощену на самовільно зайнятих землях, на користь держави.

– Прирівняти договори про спільний обробіток землі, укладені державними підприємствами, до договорів емфітевзису, і встановити по цим площам спеціальну ставку земельного податку в 5% проти нинішніх 1%. Зобов’язати укладати такі договори виключно за результатами аукціону.

– Реалізувати принципи децентралізації в земельних відносинах, делегувавши органам місцевого самоврядування повноваження із розпорядження землями сільгосппризначення державної власності за межами населених пунктів. Об’єднаним громадам землі державної власності можуть бути передані у комунальну власність.

– Для підсилення ролі аукціонів скоротити перелік випадків, коли земля може набуватись у власність чи користування без аукціону. Таке право залишити лише для власників нерухомого майна, розташованого на земельній ділянці; для особливих потреб держави – зокрема будівництва інфраструктурних об’єктів; для надро- та водокористувачів, які мають спецдозволи; релігійних організацій.

– Створити спеціальну електронну платформу для проведення земельних аукціонів – т.зв. “земельний eBay”, на якій проводити аукціони в електронному форматі.

– Визначити орган влади, який би здійснював комплексний контроль за використанням і родючістю ґрунтів.

– Для запобігання зловживанням при передачі землі зобов’язати місцеві ради встановити паритет між кількістю ділянок, які планується продати на аукціоні, та для безоплатної передачі.

“Усі доручення втілені в п’яти законопроектах, розроблених Держгеокадастром, і які будуть доопрацьовані з урахуванням зауважень за результатами засідання Уряду, – відзначив Максим Мартинюк. – У разі консолідації зусиль усіх зацікавлених відомств, у жовтні ці проекти можуть бути винесені на засідання Кабінету Міністрів, а згодом запропоновані депутатам”.

Також Прем’єр-міністр підтримав ініціативу Держгеокадастру з проведення економічного експерименту, який має передувати запровадженню повноцінного ринку сільгоспземель. “Ми пропонуємо запустити через аукціони продаж земель сільгосппризначення державної власності. Таким чином ми отримаємо бенчмарк, побачимо як поводять себе покупці та продавці, знівелюємо просідання ціни на першому етапі продажу – здійснимо повноцінну практичну підготовку для запуску ринку”, – пояснив він.

За дорученням Прем’єр-міністра ця ініціатива буде обговорена на громадських слуханнях, які відбудуться в усіх областях, з залученням усіх зацікавлених кіл.

Пропонуємо ознайомитися з презентацією пакету реформ земельних відносин в Україні.

Перейти до вмісту